Макар чипсът да е резултат от кулинарна грешка, това е

...
Макар чипсът да е резултат от кулинарна грешка, това е
Коментари Харесай

Чипсът - факти, вреда и алтернативи

Макар чипсът да е резултат от кулинарна неточност, това е една от най-обичаните храни през днешния ден в света. Установено е, че единствено британците изяждат по един звук картофен снакс на към всеки три минути, като по-голямата част от консумиращите го са деца. Опакованият и промишлено създаден чипс от картофи (така най-малко написа на опаковката) е една от най-вредните храни, което е потвърдено със стотици проучвания. Но е реалност, че тази форма на храна е нещо, от което мъчно се отвиква. Затова е най-добре да помислим, дали няма някоя по-здравословна опция.

В превод думата chips значи " фино парче ". Една от легендите споделя, че през далечната 1853 година Джордж Кръм - основен готвач на прочут ресторант в Ню Йорк, толкоз се ядосал на собствен клиент, че вместо пържени картофи, му поднесъл чипс. Това се случило откакто въпросният клиент - изтъкнат американски мултимилионер, на няколко пъти прибирал поръчаните си картофи с претекста, че били нарязани на прекомерно едри части. И откакто Кръм решил да му угоди, в действителност сложил началото на толкоз обичания чипс, тъй като нарязал картофите на съвсем транспарантни късчета, които изпържил за доста малко. През 1860 година той открива личен ресторант, в който на всяка маса имало купичка с чипс, с помощта на което мястото станало доста фамозно и посещавано. Първоначално пърженето на картофките се осъществявало преди самото им поднасяне. По-късно - към 1900 година в Англия се появява и първия пакетиран чипс.

Според другата, по-неизвестна версия Криспо Майнт се смята за основател на чипса. През 1879 година той демонстрира на света своето „ иозбретение ”, което даже е кръстено на него - хрупкавите картофки били в началото наричани криспо, след това крисп и най-после чипс. От 1922 година насам е признато, че чипсът не е хранителен артикул. През 1932 година Херман Лей записва в щата Тенеси, марката Lay's, която доживява до наши дни като една от най-вкусните и желани.

Факти за картофения опакован чипс

Калории
Много варират според от типа на чипса- знаем, че в наши дни има царевичен, пшеничен и даже зеленчуков. Начинът на подготвяне също оказва огромно въздействие - пържен или печен, с повече или по-малко лой, добре отцедена или не отцедена лой. Качеството на картофите или суровината, която се употребява също има значение. Каквото и да си приказваме, обаче, знае се, че в добре познатия ни картофен чипс, който най-често си купуваме пакетиран от магазина, има най-малко към 450 калории за 100 грама, което не е по никакъв начин „ прилична ” цифра. И по-важното в тази ситуация е, че калориите от мазнини са към 300, а белтъчините и „ потребните субстанции ” са към 7 на 100 грама.

Защо е толкоз нездравословен?
Чипсът е подложен в топ 10 на най-вредните храни, които могат да провокират появяването на рак и които съгласно последните проучвания, са строго неразрешени за бременни. Оказва се, че да ядете чипс, когато очаквате бебе, е съвсем като да пушите. Иначе обстоятелствата са следните:

Чипсът съдържа мазнини, въглехидрати, изкуствени подобрители и много огромно количество сол т.е. нищо потребно, а в противен случай - прекомерно нездравословно.

Подобрителите, от време на време се прибавят даже оцветители, както и овкусителите, вършат картофите в пъти по-вредни.

Чипсът е цялостен със синтетични канцерогенни мазнини, които са причина той да бъде свързван със съществени, налечими болести като рака.

В чипса се съдържа отровен химикал, наименуван акриламид, който няма аромат и усет, само че който се свързва с увреждане на човешката ДНК.

Честата консумация на хрупкави картофки е причина за съществено затлъстяване, хипертония, диабет вид 2, даже за задръстване на кръвоносни съдове.

Похапването на чипс в ранна детска възраст може да докара до намалена централизация и нарушавания в паметта (едно от дейностите на наситените мазнини)

За изработката на картофения снакс от време на време даже не се употребяват пресни картофи, а още по-вредното обезводнено картофено нишесте.

Палмовото масло, с което се пържи чипсът, се добива от маслената палма. За нейното отглеждане се изсичат големи площи тропически гори и това е един от най-големите екологично проблеми през днешния ден.


Чипс от моркови, цвекло и тиквичка

Как да понижим вредата от чипса?

На първо място- правете си чипс, а не купувайте подобен от магазина

В домашни условия може да си измайсторите чипс от моркови, тиквички и цвекло даже, които са надалеч по-здравословни

Да ползвате подобаваща за пържене лой. Най-подходяща е равна примес от олио и мехлем, изключително за по-големи количества.

Да не прекалявате със солта - може да си добавите всевъзможни други подправки по ваш си усет

Да печете, вместо да пържите - вместо да натопите картофите във фритюрника, което си е по-неблагоприятният вид и от това да ги изпържите в тигана,
наредете тънките и овкусени резенчета в намазнена тава и печете до подготвеност

В наши дни ядем прекомерно нездравословна храна и за жал това не са просто пресилени думи. Винаги, обаче можем да увеличим желанието си да приготвим нещо по-здравословно, изключително, в случай че се отнася за нашите деца. Децата обичат чипс, не толкоз поради самия чипс, а поради формата му и хрупкавостта му, няма по какъв начин да го отречем. И освен те, в действителност. Затова, за какво да не си приготвим дружно с тях вкъщи? Домашният печен чипс е напряко потребен спрямо химията в пакет, която взимаме наготово от магазина. Може да опитаме по този метод и всички да са удовлетворени.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР