Макар че продължилият дълги години ремонт на българския храм Свети

...
Макар че продължилият дълги години ремонт на българския храм Свети
Коментари Харесай

Проф. Иван Желев: Желязната църква в Истанбул става отново притегателен център

Макар че траялият дълги години ремонт на българския храм „ Свети Стефан “ в Истанбул е завършил, и на днешния си храмов празник известната още като Желязната черква няма да отвори порти.
Първата литургия в актуализирания храм е била планувана за днешния Стефанов ден, споделя богословът проф. Иван Желев :

За страдание по незнайни или най-малко необявени аргументи това нещо не става. Но в това време се появи информация, че на седми януари – на Иванов ден – на процедура двамата държавни ръководители – президентът на Турция Ердоган и българският министър-председател Борисов ще прережат лентата, по този начин да се каже, на тази черква. Може би по тази причина са го отсрочили. Но по този начин или другояче, това нещо ще стане в най-скоро време.

Значението на българската желязна черква в кв. „ Фенер “ в Истанбул се свързва с годините на национално осъзнаване и битката за самостоятелна българска черква като първа стъпка за освобождение на страната ни от непознато владичество, напомня Желев и акцентира, че локалните българи са решили тогава да построят църквата на 200-300 метра от гръцката патриаршия в символ на противостоене против домогванията на гръцката църковна власт да продължава въздействието си в българските земи. Храмът е построен в началото като дървена структура, сменена по-късно от желязо, с цел да се избегне разрушаването му при пожар, както доста постоянно е ставало с други църкви, споделя богословът. Освещаването на църквата става едвам през 1898 година и тогава тя е била гордостта на българите – и освен на тези, които живеят в Истанбул, добавя професор Желев.

Още преди 15-ина години, след слягане на терена, стъпалата към църквата стартират да се мият от водите на Златния рог, вследствие на което се стига до изгниване на подпори, спомня си Желев и акцентира, че българската страна тогава е спомогнала за подсилване на терена, а частни донори са дали средства за настоящи възстановителни работи. Основният ремонт на стоманените детайли, обаче, по думите на богослова, е изработен със средства на огромната истанбулска община. Оценката на Желев е, че разноските на турската страна за обновяване на храма възлизат на към 10 милиона евро. Не единствено храмът е впечатляващ, отбелязва професорът. Според него Истанбулската община се е погрижила да се облагороди и пространството към църквата, тъй че тя в този момент се намира в дребен парк.

В умозаключение Желев изрази вяра, че към този момент обновеният храм самичък по себе си ще стане привлекателен център още веднъж:

Трябва да знаем, че през последните десетина-петнайсет години, когато и връзките с Турция в забележителна степен се усъвършенстваха, се усили в невиждана до момента степен потокът от туристи от България, които посещават Истанбул, а също по този начин и Желязната черква. Така че съм уверен, че ще се възвърне тази хубава традиция и още веднъж храма „ Свети Стефан “, единствено че не тази година, а другата година, да сме живи и здрави, всички да можем да го посетим този храм и да се поклоним в него. Вярващите хора - да се помолят в него, а тези, които отиват просто като туристи, да се радват на това, което нашите прародители са сътворили по подобен прелестен метод.

Интервюто с проф. Иван Желев можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР