Мъжете с по-големи сестри са по-неамбициозни от тези с големи

...
Мъжете с по-големи сестри са по-неамбициозни от тези с големи
Коментари Харесай

Мъжете с по-големи сестри са по-неамбициозни

Мъжете с по-големи сестри са по-неамбициозни от тези с огромни братя или по-малки деца в фамилията, откриха учени от университета на Окаяма.

Как редът на раждане и полът на другите деца в фамилията оформят характера е една от най-обсъжданите тематики в логиката на психиката. Японско проучване дава нови доказателства, че и двата фактора са значими, като сподели, че момчeтата, които имат по-големи сестри, стават по-неконкурентоспособни от останалите.

За проучването си учените са предиздвикали групи от гимназисти и студенти да избират сред два типа игри – първата с струпване на точки за правилен отговор и самостоятелна работа, а втората – с по-голяма премия, само че единствено в случай че участникът измести останалите в групата.

Момчетата измежду учениците избирали повече играта с по-голямо съревнование от девойките. Общият им % бил 61, само че когато учените ревизирали какъв брой от тях имат по-големи сестри, той паднал до 38. При студентите още веднъж момчетата били по-конкурентно настроени, само че вероятността да изберат шампионат за тези с по-голяма сестра, била с 21 % по-малка.

Жените с по-голяма сестра обаче са по-конкурентно настроени, като не отстъпват на мъжете. Учените изясняват явлението с усвояване на ролята, при което децата възприемат някои от стереотипните за пола черти от околните си или пък тъй като най-голямото дете е под по-голям напън да отговори на упованията на родителите.

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР