Мъжете и жените не са напълно еднакви във физиологично отношение.

...
Мъжете и жените не са напълно еднакви във физиологично отношение.
Коментари Харесай

Не е каприз: Защо на жените винаги им е по-студено?

Мъжете и дамите не са изцяло идентични във физиологично отношение. Известно е да вземем за пример, че дамите усещат студа по-интензивно от мъжете. Това е по този начин, тъй като по предписание мъжете имат повече мускулна маса от дамите. А телесната топлота се създава точно в мускулите. Така че мускулната маса на мъжете е фактор, който усилва телесната им температура.

Женски особености

Основната причина за тези разлики сред мъжете и дамите са другите полови хормони. От тях зависят редица характерности и функционалности на организма, с помощта на които може да се изясни за какво дамите мръзнат по-бързо от мъжете.

" От една страна това може да е обвързвано с кръвоснабдяването на ръцете, краката и ушите - местата, които са най-чувствителни на мраз. От друга страна другите хормони предопределят и други особености - дамите да вземем за пример имат повече подкожна мастна тъкан. Тя изолира вътрешните органи, само че кожата реагира по-интензивно на външната температура, тъй че при дамите тя е по-хладна от тази на мъжа ", изяснява интернистът Георг Ертл от Университетската клиника във Вюрцбург.

А когнитивните качества?

С други думи: има медицински аргументи, заради които дамите постоянно мръзнат повече от мъжете. А отразява ли се това на когнитивните качества на двата пола? Проучване, озаглавено " Битката за термостата ", е изследвало точно този въпрос - и дава отговор утвърдително.

В рамките на проучването повече от 500 души решавали относително сложни задания при разнообразни температури сред 16 и 33 градуса - задания по математика, както и езикови задания, които след това са били оценени. Резултатите могат да се обобщят почти по този начин: дамите мислят по-добре, когато са на топло.

Ако желаеме да разберем за какво в хода на еволюцията хората са се развили по този начин, че с повишение на температурата качествата на дамите се усъвършенстват, а тези на мъжете се утежняват, би трябвало да погледнем към животинското царство. Зоологът Еран Левин от университета в Тел Авив е открил, че при всички животни с идентична телесна температура, които той е изследвал, женските по-често избирали топли места от мъжките.

" Когато да вземем за пример прилепите търсят храна, мъжките летят на по-голяма височина, където е и по-студено, до момента в който женските остават по-ниско ", споделя той. Сходни особености в държанието били открити и при други типове животни, да вземем за пример при павиани, кенгурута и лемури.

Добрите остарели вълнени чорапи

А какво да вършат дамите, които в студения сезон мръзнат на работното място? Медикът Георг Ертл поучава да се затоплят обособени елементи на тялото. " Ако крайниците са топли, това към този момент е задоволително, с цел да се усеща удобно цялото тяло ", споделя той. С други думи: вълнените чорапи, топлата шапка и шалът не са за занемаряване.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР