Магнус Карлсен стана световен шампион в шаха за пети пореден

...
Магнус Карлсен стана световен шампион в шаха за пети пореден
Коментари Харесай

Магнус Карлсен стана световен шампион в шаха за пети пореден път

Магнус Карлсен стана международен първенец в шаха за пети следващ път. Норвежецът, който е на върха от 2013 година, завоюва мача си с Ян Непомняшчи.

С черните фигури той взе триумф в 11-ата партия, като се възползва от неточност на противника си. Така Карлсен завоюва със 7.5:3.5 точки мача в Дубай с награден фонд 2 млн. евро.

" Не чаках тъкмо подобен процес. Смятам, че просто това беше доста положително изцяло професионално показване. Много съм удовлетворен ", сподели Карлсен.

Голямата разлика в крайния резултат трансформира дуела в един от най-неравностойните в историята на мачовете за международната купа. Точно преди век кубинецът Хосе Раул Капабланка печели с 9:5 против германеца Емануел Ласкер.

Началото в Дубай сътвори упования за оспорвана конкуренция. Мачът стартира с пет следващи ремита, само че се стигна до, в която Карлсен завоюва след рекордните 136 хода и близо осем часа.

" След петте следващи ремита всичко някак стартира да се получава по моя метод ", добави норвежецът.

Той стъпи на международния връх за пръв път през 2013 година, когато победи Вишванатан Ананд. Година по-късно той още веднъж се наложи против индиеца. През 2016 година Карлсен завоюва против Сергей Карякин, а през 2018 година - против Фабиано Каруана.

На въпрос дали се усеща най-великия гросмайстор в историята, 31-годишният норвежец сподели, че не е той индивидът, който би трябвало да дефинира. Но добави, че към момента не е завършил с шаха.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР