Мафията около Бойко Борисов победи – ГЕРБ успешно се наложи

...
Мафията около Бойко Борисов победи – ГЕРБ успешно се наложи
Коментари Харесай

Мафията победи: ГЕРБ наложи абсурда „машинна бюлетина”

Мафията към Бойко Борисов победи – ГЕРБ сполучливо се наложи за скандалните промени в изборните правила, които се пробва да прокара. Текстовете ще бъдат прегледани на второ четене на следващия ден в пленарната зала на Народното събрание, като най-неудачните ремонти в него няма да отпаднат.

Разбирателство по въпроса е било реализирано на председателския съвет на Народното събрание, в който вземат участие всички парламентарни групи. Така се разбра от брифинг на лидера на гербопитеците в Народно събрание Десислава Атанасова, която разгласи пред медиите детайлности за съвещанието на съвета.

Има единодушие, че системата на гласоподаване ще бъде смесена – и с хартиени бюлетини, и с машини. Запазва се най-вредната концепция на герберите – устройствата след гласоподаване да отпечатват хартиена бюлетина, която да се подпечатва от секционната изборна комисия и да се брои дружно с нормалните хартиени бюлетини.

Точно „ машинната бюлетина “ на процедура трансформира устройствата за гласоподаване в скъпи принтери, тъй като те към този момент няма да се употребяват за отчитане на изборните резултати.

Машините няма да разпечатват протокол с вота на гласоподавателите от съответната секция както преди, а ще печатат бюлетини, които ще се броят от партийно назначените членове на секционните комисии. Да не приказваме за парадокса, че на процедура ще имаме два типа хартиени бюлетини.

Реклама

Като компромис с Политическа партия и Демократична България обаче, депутатите на Борисов оферират „ машината да калкулира сумарно данните, които да се записват на техническото устройство, което да се предава на районната изборна комисия, надлежно на Централната изборна комисия (ЦИК) и „ Информационно обслужване “.

Това на процедура значи, че резултатите от гласуването въпреки всичко ще се записват на електронна памет, която ще се съхранява от изборната администрация. От обясненията на Атанасова се разбра, че тези данни ще се употребяват за инспекция при положение, че някой оспори резултатите от вота.

Няма да се реализира предлагането на Демократична България да се вкарат преброителни центрове, с цел да се изнесе броенето на бюлетините отвън секционните комисии. А самият Борисов предния ден беше изразил поддръжка за такива центрове.

„ Няма смисъл от преброителни центрове. Всички сме съгласни, че в секционните комисии би трябвало да се прави броенето. Затова сме обезпечили видеонаблюдение на броенето и запис, който да се съхранява на сървъри “, изясни Атанасова.

Няма да бъде основана и краткотрайната комисия за промени в Изборния кодекс, която желаеха Политическа партия и Демократична България.

Според водачата на герберските депутати концепцията не е законосъобразна, тъй като краткотрайна комисия не може да ревизира поправките в кодекса, признати в парламентарната правна комисия.
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР