Лютите чушки са не по-малко използван зеленчук от обикновената сладка

...
Лютите чушки са не по-малко използван зеленчук от обикновената сладка
Коментари Харесай

Как се садят люти чушки?

Лютите чушки са не по-малко употребен зарзават от елементарната сладка чушка. Отглеждат се както в градината, по този начин и в саксии. Разновидностите са доста, разграничават се по цвета, формата и степента на пикантност.

За да се достави приятност на феновете на пикантните усети, е нужно чушките да се засадят вярно по повод на първо време на времето за сеитба. Ако лютият пипер не откри задоволително топлота през лятото, той може да не узрее.

Най-топлолюбивите сортове са привикнали на тропически температури, желаят доста слънце и няколко горещи дни. Най-добре да се употребява отопляемо семе за положителното им обработване. Така се планува растежът, поради климата. Ако се употребява разсад в кутия на закрито, те могат да се засадят даже зимно време. Периодът на засяване е сред януари и април - съгласно сорта.

Самият развой може да стане като се закупи семе, само че без доста компликации може да се употребява и това, събрано от миналогодишната годишна продукция, стига да е вярно съхранено.

Процесът е елементарен и прилича този на сладкия пипер. Запълват се буркани или контейнери с почва - може почвата да бъде смесена с хумус от земни червеи. Семената се слагат в пръстта и се заравят на дълбочина към 1 сантиметър.Трябва към този момент единствено да се изчака, като се следи почвата да не изсъхне. Внимателното поливане се прави всеки ден. Нужната температура за поникване е към 20 градуса - през нощта 18, денем 25 градуса.

 засаждане на люти чушки

Покълването на семената лишава от 7 до 15 дни. Засаждането е добре да се извърши, съблюдавайки лунните етапи, само че в случай че ще се отглежда на закрито в саксия, това не е належащо.

След поникването, зеленчукът би трябвало да се отглежда в нагрята среда, на закрито. Това разрешава надзор над температурата, влажността и светлината, като се пресъздава среда, допустимо най-подходяща за развиването на пипера.

Ако ще се трансферират на открито, в градината, изискванията са същите - мястото целодневно би трябвало да бъде огрявано от слънцето. Готовият разсад се засажда когато доближи към 15 сантиметра. При съществуване на уместно място, може напряко да се засади пикантен пипер със семена в градината.

При предпочитание да се засади зимен пикантен пипер на открито е нужно да се обезпечи парник, с цел да се поддържат нужните условия.

Не бива да се не помни, че лютите чушки се садят настрана от други растения, изключително от сладките чушки, тъй като всички ще имат лют усет най-после.

Източник: advice.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР