Любомир Аламанов е комуникационен експерт, работи в SiteMedia Consultancy. Текстът

...
Любомир Аламанов е комуникационен експерт, работи в SiteMedia Consultancy. Текстът
Коментари Харесай

Никой не може да каже нищо на главния прокурор

Любомир Аламанов е информационен специалист, работи в SiteMedia Consultancy. Текстът е от профила му във " Facebook ".

Може би би трябвало да се изясни на хората за какво изборът на основен прокурор е толкоз значим. Масовата аудитория не постоянно съумява да прочете всички промени в законите, може би не знае какви са му функционалностите и пълномощията.

Донякъде основният прокурор е като същата позиция в западните страни – следи следствието на всяко закононарушение, следи събирането на доказателства, внася тези доказателства в съда и желае съответните санкции. Той е ръката на държавното управление, която преследва нарушителите.

В България обаче, защото са останали доста заемки от руското законодателство и въобще от тоталитарните порядки, фигурата на основния прокурор има много повече пълномощия. Като преди всичко би трябвало да се каже, че той не е част от изпълнителната власт, а е част от самостоятелната правосъдна власт. Т.е. никой няма надзор над него.

От което произтичат някои занимателни следствия. Нека хипотетично си представим:

Например хипотетично основният прокурор може да разпореди да бъде задържан някой претендент за кмет три дни преди изборите, тъй като има подозрения в пазаруване на гласове. Да, по-късно може да се окаже, че няма такова нещо и индивида да бъде освободен. Но ще е прекарал няколко дни в предварителния арест. И никой не може да накаже Главния прокурор, че е сбъркал. Хипотетично приказвам, несъмнено.

Например хипотетично основният прокурор може да каже, че не вижда закононарушение, когато интернет уебсайт изнудва претендент за кмет. И може просто нищо да не направи. Тъй като единствено прокуратурата може да повдига обвинявания, то този уебсайт може да продължи да си изнудва и нищо да не му се случва. Няма да има кой да накаже прокуратурата за този пропуск, тъй като е самостоятелна. Хипотетично си представям отново.

Например хипотетично основният прокурор може да си избере против кого да направи следствие за расизъм:

1) против човек, който пуска глупава смешка във обществена медия, като част от някакъв разговор;

2) или против човек, който поддържа расистки маршове с факли и се заканва по какъв начин ще унищожава къщи, единствено тъй като са на някаква малцинствена група;

3) или против член на върховен държавен орган, който желае да не се съблюдават законите, а да се гледа дали потърпевшите са с " българска кръв " или не.

И никой не може да каже нищо на основния прокурор за неговия избор от горните три варианти, дори и хипотетично, тъй като по нашите закони няма кой да му каже нещо.

Например хипотетично основният прокурор може да подреди следствие против банкер, тъй като има учредения да мисли, че има незаконна активност. Което е супер. Но отново хипотетично

основният прокурор може да откаже да проверява някой предприемач, тъй като не мисли, че има нарушавания.

Което не знам дали е супер. И още веднъж никой нищо не може да му каже. Нито хипотетично, нито действително.

Може и още доста хипотетични образци да ни хрумнат, само че мисля, че разбрахте главното.

Нямам концепция за какво към момента системата ни е по руски пример. По-скоро имам, де, очевидно е комфортна. Но фигурата основен прокурор е доста значима и изборът на съответна персона е още по-важна.

И да, може през днешния ден да не ви интересува, само че в случай че потропат на вашата врата и тръгнат да ви водят, може би ще мислите по различен метод. Хипотетично приказвам, несъмнено.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изборът на нов основен прокурор (119)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР