Любо Нейков със сигурност ще обере наградите на родния арт

...
Любо Нейков със сигурност ще обере наградите на родния арт
Коментари Харесай

Любо Нейков завладя две телевизии и Сатирата

Любо Нейков сигурно ще обере премиите на родния арт сезон, в случай че те оцелеят в коронакризата. Няма подозрение, че изключителният артист би трябвало да получи Аскер, Икар и Кукерикон за съвършеното си осъществяване във „ Всички с изключение на мен “ от Щефан Фьогел – новата премиера в Сатирата, където от дълго време го назовават „ наследникът на Калоянчев “. Нейков - като артикул на новото време, напълно естествено владее по-внушителен в своята атрактивност боеприпас за влияние върху публиката, макар че единственото оръжие остава едно и също през вековете -  смехът, роден от тъгата на индивида, осъзнал невъзможността да промени изконната си природа и да надмогне греховността си.

Тъкмо това играе Любо в спектакъла на Лилия Абадажиева – лаком и нападателен татко, който желае щерка му да е щастливо омъжена, само че единствено за човек с изрядно счетоводство. Александър е ходещото лицемерие и сласт – брачната половинка му е заточена надалеч, любовницата му е на разположение в кабинета, където крие големи суми от данъчните. Шоуто стартира, когато той се озовава в компанията на бъдещия си шурей – рокаджията глезльо Марк, който от дълго време е объркал сметките освен в хонорарите, само че и в възприятията и морала си. На сцената се появяват още обърканата избраница на Марк, която се прави на девица, сякаш някогашната му другарка, която не знае от кого е бебето й, смотаният, само че лиричен счетоводител Саша, любовницата на претендент тъста, домашната помощница, също дърпаща някои от конците на задкулисието. Карнавалът стартира, само че над всички в клоунадата господства Любо Нейков. За да разкрие неповторимото двуличие на героя си, Нейков употребява всевъзможните си способности – впуска се в танго, ръченица, степ, ирландски и ориенталски танци, пантомима... Носът му е червен от червилото на секретарката му, с цел да замязя още повече на смешник. Той разтяга устни в брутални псувни, които обаче не се чуват, а единствено се „ виждат “ от брилянтната безмълвна артикулация на Нейков. Любо е виртуозен, а смехът е жесток, макар че в безкрайните неистини, преработения и фалшификати на честност няма нищо занимателно. А на всички, които тиражират версията, че Нейков се е „ завърнал в театъра “, подсещаме, че той в никакъв случай не го е напускал.

Актьорът е също толкоз зрелищен в предходната режисура на Лилия Абаджиева – „ Женитба “ по Гогол, чиято премиера беше малко преди затварянето на страната предходната година по същото време.  Неговият младоженец Иван Кузмич Подкальосин води феновете до неконтролируем смях, като ги кара за миг да не помнят човешката му драма – хем живее без обич, хем не съумява да надвие себе си, да пречупи ината си. Това са безконечните тематики на великите драматурзи, признати като идея и от Лилия Абаджиева, и от Любо Нейков, който е особена порода актьор – без да се прави на огромен мъдрец, доближава до безконечните и неизбежни несъгласия. " Изключително съм привлечена от неговия гений. Любо носи духа на великите комедианти от златната ера на Сатирата. Той е удивително одушевен човек, доста ни даде тази връзка с него, която развихме през сезона ", разяснява в този момент Лилия Абаджиева. „ Никога не съм се взимал прекомерно насериозно. От дребен знаех, че го мога. Но би трябвало да се ядосам, с цел да полетя. На сцената обаче съм стигал до мигове, в които съм си мислил, че иска ми се пръсне сърцето – случвало се е в " Големанов ". Най-смешните хора носят най-вече горест “, споделял е пък Нейков.

Нейков е роден, с цел да бъде пред аудитория, споделят всички към него още, когато четвъртокласникът напълно кротко стартира да имитира даскалите, а те настояват, че им се подиграва. В Червен бряг всеки ден върви на кино, гледа по 100 пъти комедиите на Луи дьо Фюнес. Първия път го късат във ВИТИЗ – изцяло справедливо. Приятел безхаберник му споделя: „ Казваш монолог, легенда и стихотворение – и си вътре “. Да, но не – става известно, че комисията желае още толкоз, а той няма нищо друго. Прибира се в родния Червен бряг, с цел да поработи във боен цех. Когато излиза идващия кандидат-студентски указател, е пръв в книжарницата – самичък се готви две седмици преди гръковете в Академията. И го одобряват, както самият той желае – кукловодство, с цел да бъде като обичаните му Къци Лафазанов, Камен Воденичаров, Зуека, които супер го въодушевяват, само че към момента не ги познава. В първи курс застава и пред камерите – сърцето му играе, мисли, че напряко умира. Пак тогава вижда Лафазанов на три метра от себе си и го пръгръща. „ Къци беше като сладка добра кафява фантазия, сияен и с топли очи “, спомня си с трогване и до през днешния ден Любо. Години преди „ Комиците “ гледа 28 пъти Христо Гърбов във „ Вечеря за тъпаци “ в Сатирата.  Още като студенти стават бойни приятели и с Ненчо Илчев.  „ Толкова е добър - на филия да го намажеш и изядеш, на рана да го сложиш, ще ти мине “, разтапял се е Нейков.  

Сега Любо върви и по двете частни конкурентни малките екрани. Би Ти Ви още веднъж завъртя „ Комиците “, които от дълги години разсмиват народа. Христо Гърбов, Кръстьо Лафазанов, Ненчо Илчев, Руслан Мъйнов, Петьо Петков-Шайбата, Албена Павлова, отпред с Нейков са неудържими в скечовете и пародиите. Сценаристите включват в майтапите ковид, дезинфектантите и маските.

Гледаме Нейков и в „ Откраднат живот “. Както към този момент се знае, той е заместител министър на опазването на здравето и татко на новия хирург в екипа на болница „ Света Анастасия “, в чиято алена престилка е Александра Сърчаджиева. Според Любо това ще е най-тъжният му облик, само че завръзката и разплитането й предстоят. Евтим Милошев е навил съдружника си да влезе таман в 11 сезон - „ Финалът “, с цел да сложи удивителната на лекарската сага. Когато Евтим му звъни по съответния мотив, го предизвестява, че ролята е дребна и да не се обиди. Но Любо се кефи, тъй като е със Сашка, с която се познават от 100 години и са дружно във „ Всички с изключение на мен “, със остарелия си приятел  Моню Монев, с Васил Бинев – мъж на отколешната му партньорка в „ Столичани допълнително “ Силвия Лулчева.    

С Евтим Милошев се сближават малко, откакто и двамата напущат шоуто на Слави Трифонов. „ По заслужен и другарски метод се разделихме със Слави. Разбрах, че и Евтим си е тръгнал. Видяхме се и всеки внимателно показа с другия фантазии и проекти. Така естествено се разбра, че имаме идентични мераци “, разказвал е Нейков.  А Милошев е споделял за него: „ Той е доста добър човек - човек на достолепието и достойнството. Цени и почита хората. Опитва се да бъде обективен. Това е доста значимо. Да постъпва по този начин, че да не се срами след това от постъпките си.  Ние се допълваме по най-идеалния метод, познаваме фамилиите си. Мога да го нарека собствен брат ”. Евтим е компактно до Нейков, когато той губи батко си Цецко – двамата отиват дружно в Червен бряг, с цел да кажат за ужаса на старите Нейкови.  „ Винаги сме били най-силната опора един за различен “, признавал е и Христо Гърбов.

Всъщност Любо и Евтим се срещат от дълго време. Нели Андреева от „ Ку-ку “ желае да снима скеч  за занаятчия и моли Милошев да пусне екипа й във към момента недостроения му апартамент. И този занаятчия се оказва Нейков. „ Общият бизнес ни свърза съдбовно. Той е супер сензитивен, само че от време на време не знам с кого от Любовците приказвам – има толкоз доста облици. Пълна актьорска шизофрения. Притежава неповторимия гений да изтръгва усмивка и в най-тегавите минути. Веднъж бяхме тръгнали на тежка среща, а асансьорът към офиса на хората скърцаше през няколко минути. На връщане бях кахърен, че нищо не се получи, и Любо, с цел да ме разведри, стартира да „ създава “ с уста скрибуцането “, прибирал е лентата Евтим. И още един страховит смях. Шайбата носи на Нейков подарък от Париж - най-миризливото на света френско сирене, което Любо безразсъдно оставя в чантата си по време на подготовката. Минути по-късно всички стартират да бръчат носове и всеки поглежда другия с едничка мисъл – за какво по този начин безогледно се е изпуснал. а то вони, та се не трае. „ Важното е да извличеше хумора от всяка обстановка “, е един от правилата на Нейков. В „ Комиците “ атмосферата и връзките са стимулирани от следните постулати: никой не може да скрие какво става в душата му, постоянно имат  потребност един от различен, още съумяват да се радват на непознатите достижения, концепциите се избистрят към по-голяма маса, унищожават се от смях и за най-малките неща.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР