Любителите на небето в Северна и Южна Америка очакват небесно

...
Любителите на небето в Северна и Южна Америка очакват небесно
Коментари Харесай

Западното полукълбо се подготвя за затъмнението Огнен пръстен

Любителите на небето в Северна и Южна Америка чакат небесно наслаждение в събота: пръстеновидно слънчево затъмнение, съобщи Агенция Франс Прес.


Това се случва, когато Луната минава сред Слънцето и Земята в най-отдалечената си точка от нашата планета. Тъй като е толкоз отдалечена, тя не покрива изцяло Слънцето, създавайки резултата на " огнен пръстен ".

В Съединените щати най-забележителният " път на пръстена " ще премине през няколко огромни града, в това число Юджийн, Орегон, Албукерке, Ню Мексико, и Сан Антонио, Тексас, сред 9:15 и 11:50 ч. в локалните часови пояси, съгласно НАСА, като етапите на частичното затъмнение ще продължат един или два часа преди и по-късно.

На обещано място то ще се вижда от 30 секунди до пет минути - само че хората се приканват да вземат защитни ограничения и да употребяват очила за наблюдаване на слънчевата светлина, а не елементарни слънчеви очила, с цел да запазят зрението си.

" НЕ гледайте Слънцето през обектива на фотоапарат, телескоп, бинокъл или каквото и да е друго оптично устройство, до момента в който носите очила за затъмнение или употребявате портативен безоблачен наблюдаващ - съсредоточените слънчеви лъчи ще изгорят филтъра и ще причинят съществено пострадване на очите ", споделя НАСА.

След това затъмнението ще премине през Мексико и Централна Америка, след което ще навлезе в Южна Америка през Колумбия и Северна Бразилия, преди да приключи по залез слънце в Атлантическия океан.

За тези, които нямат шанса да са на пътя на този специфичен астрономически преход, НАСА възнамерява и директно предаване на nasa.gov/nasatv/ от 11:30 до 13:15 ч. източно време (15:30 до 17:15 ч. по Гринуич) от Албакърки, Ню Мексико, както и от Карвил, Тексас и Уайт Сендс, Ню Мексико.

Събитието служи и като генерална подготовка преди цялостното затъмнение, планувано за април 2024 година

И двете затъмнения ще бъдат " безусловно спиращи дъха за науката ", сподели Мадхулика Гухатакурта, академик от програмата по хелиофизика.

Слънчевите затъмнения оказват видимо влияние върху горните пластове на атмосферата, да вземем за пример йоносферата, която е цялостна със заредени частици и е виновна за отразяването и пречупването на радиовълните.

" Въпреки че атмосферните резултати на слънчевите затъмнения се учат повече от 50 години, остават доста въпроси без отговор ", споделя Гухатакурта.

За да изследва тези резултати, НАСА ще изстреля три ракети от ракетния полигон Уайт Сандс в Ню Мексико, с цел да събере данни за електрическите и магнитните полета, електронната компактност и температурата.

През 2017 година в Съединените щати се състоя цялостно затъмнение. След цялостното затъмнение през април идната година, идващото ще се състои през 2044 година, а идващото пръстеновидно затъмнение ще бъде през 2046 година /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР