Любимата музика и изразяването на емоции чрез различни инструменти може

...
Любимата музика и изразяването на емоции чрез различни инструменти може
Коментари Харесай

Цветина Панайотова: Музикотерапията помага на психичноболни


Любимата музика и изразяването на страсти посредством разнообразни принадлежности може да ни накара да забравим за проблемите и да се почувставме по-добре. Какво съставлява музикотерапията и по какъв начин оказва помощ на хора с психологични и други проблеми, споделя музикантът и музикотерапевт Цветина Панайотова .

Цветина

Панайотова свири на цикулка от 4-годишна. Завършила е Национално музикално учебно заведение „ Любомир Пипков “ в София, след което Национална музикална академия „ Проф. Панчо Владигеров “ в класовете на проф. Дора Иванова и проф. Ангел Станков.

През 2000 година става стипендиант в Gildhall School of Music and Drama в Лондон, Англия, в класа на проф. Ифра Нийман. Там стартира да посещава разнообразни практики на експерти по музикотерапия и се възпламенява по лечебния способ.

У нас музикотерапията навлиза по-сериозно през последните няколко години. След като схваща, че има такава компетентност в Музикалната академия, Панайотова е една от първите записали се. Тя изкарва своята процедура в Клиниката по психиатрия на УМБАЛ „ Александровска “ и към този момент пет години е част от нейния екип.

Завършила е курс за музикотерапия за хора в кома. Повече от 17 години следи новостите в тази тенденция, контактува с университети по света, в които студентите учат музикотерапия.

- Г-жо Панайтова, какво съставлява музикотерапията?

Музиката е безлекарствена помощна терапия, която се комбинира с останалите. Представлява доста разнообразни дейности. Правят се комплекси от извършения с пеене, свирене, разнообразни ритмични придвижвания. Те постоянно се построяват съгласно симптоматиката на пациента. И комплексът от извършения, и въздействието, са съобразени не толкоз със самата диагноза, колкото със симптоматиката.

-

Колко типа музикотерапия съществува?


Като форма на осъществяване тя бива няколко типа. От една страна може да бъде групова или самостоятелна. Когато е вторият тип, се построяват комплекси от извършения за съответния пациент и неговите признаци. Самият ход на развиване на лечението се преценява с водещия доктор, медикаментите, които пациентът приема, задачите, които има главното му лекуване. Всички експерти се съветват, постоянно би трябвало да има консенсус посред им. Процесът на ресоциализация на пациентите също е доста значим, с цел да могат да още веднъж да се почувстват като част от група хора.

Имаме дейна музикотерапия или извършения с принадлежности за обща симптоматика , ориентирани за централизация, кординация, фина моторика, когато човек се бори с по-тежки странични резултати от медикаменти . Има и задания, които са от рода на музикалната психодрама (при нея човек има опция да изиграе нещо от неговите страсти посредством звук), такива, които са по-артистични или психически ориентирани. Някои упраженения са с придвижване, други с пеене, със загадки.

Има релаксираща музикотерапия, при която заемаме много комфортна поза и слушаме специфични компилации, които са съобразени с пулса, дишането, мозъчните талази . Съчетаваме я с ароматерапия, която е повече за наслаждение.

Изключително значимо е постоянно да се взема под внимание личността преди диагнозата, тъй като всички психологични болести се наслагват върху нея. Музикотерапията залага на контакта с индивида. От позиция на груповите лечения посредством изкуство, относително рядко има значение дали пациентите се групират по диагнози. Всеки има собствен темперамент, психосоциален статус, пол, възраст, фамилно състояние.

- Често пациенти с психологични проблеми отхвърлят терапия. Как поддържате връзка с пациентите в Клиниката по психиатрия в „ Александровска “?

Огромна част от моите пациенти са взели независимо решение да посещават музикотерапията. Не се случва постоянно да има моменти на експанзия и насилственото им въдворяване в Дневния стационар на клиниката. Обикновено поддържам връзка с хора, които имат предпочитание да работят върху себе си, поставят старания и реализират резултати. Много значимо е и доколко вземат участие околните им, подкрепят или саботират процеса на лекуване. Случва се и да се борим с проблеми като свръхемоционалност и експанзия . Затова има и извършения, които са особено за преправка на яд . По мои наблюдения те съумяват да освободят хората.

- Може ли музикотерапията да социализира хората с психологични болести и при кои диагнози се следят най-хубави резултати?

Резултатите зависят от самите пациенти. Към момента най-сериозно се прикрепят пациенти с меланхолия, шизофрения , биполярно разстройство, обсесивно-компулсивно също. Музикотерапията дава много положителни резултати и при пациенти с меланхолия , даже сега имаме една специфична стратегия с самостоятелни сесии.

Всички групови занимания имат извънредно добър резултат от позиция на ресоциализацията в обществото. Имаме извършения, които за някои хора са проблем, да вземем за пример за централизация, краткосрочна памет, метод на изложение. Има много за невербалната връзка, изложение и преправяне на страсти, на заседнали и недоизразени усеща, с които човек се самоцензурира. Много скъпо качество от позиция на изложение е опцията човек да се изкаже и освободи от страст без думи, без да чака ответна реакция, която да рефлектира върху него. Изразявайки яд , експанзия, примерно на тъпан. Нищо неприятно няма да се случи, в случай че той го удари по-силно, това няма да нарани човек, няма да го обиди.

В тези групи имаме опция да работим и с емпатията. Пациентът, макар че има собствен проблем да прояви схващане към другия, да успее да влезе в неговия темп, неговата страст.

- А с кои музикални принадлежности работите?

Различни са. Пациентът избира подобаващ инструмент, с цел да изрази страст. Останалите би трябвало да познаят каква е тя. В групите с пациенти това се случва доста по-безпогрешно, в сравнение с сред професионални музиканти, които желаят да изразят нещо в своята комбинация.

Използваме най-вече дребни перкусии. Важно е инструментите да са комфортни за прилагане, да са разнородни, да не е нужно човек да взима уроци месеци наред, с цел да може да извади от тях прелестен за ухото тон. Човек може да управлява и метода на свирене – бързо, постепенно, безшумно и мощно... Инструментите в група би трябвало да са подбрани по този начин, че звучейки по едно и също време да не основават дисонанс, тъй като пациентите не са длъжни да имат музикална просвета и да познават законите на хармонията в музиката.

Свързани публикации.. Музикотерапия " лекува " депресията 0 Музиката онлайн понижава напрежението 0 Музиката на работа сплотява екипа 0

- Има ли най-благоприятен интервал, след който има резултат от музикотерапията?

В международната процедура е открито, че най-благоприятният метод за осъществяване и групиране на лечението е за към 10-12 сесии. Те са изцяло задоволителни, след което е хубаво да се направи отмора за месец-два. После може отново да се повтори, в случай че има потребност. Когато се комбинира с медикаментите и психотерапията, може да се забележи резултат след 10-12 сесии.

- Започнахме 2018 година с развносметката за отминалата и някои от нас се депресираха. Може ли обичаната ни музика да ни накара да се усещаме по-добре?

Разбира се. Макар в мощно прочувствен миг човек да има малко друго усещане за обичаната си музика – може да е нова за нас музика, която доста харесваме. Рецептивната терапия е музиката, която слушаме с лечебна цел. Повечето хора значително са овладели едно равнище на автотерапия. Всеки има някаква обичана своя плейлиста, обичани песни, знае коя музика му е по-приятна в избран интервал от живота и от време на време се връща към нея. Харесва някои песни повече заран, а други вечер, това е напълно обикновено. От позиция на рецептивната терапия, аз персонално считам, че е безусловно ненужно музикотерапевтът да се прави на диджей. Всеки има право на своята характерност, своя музикален естетически усет, това, което слуша за наслаждение.

Много експерти са потвърдили благотворните резултати от музиката на Бах, Моцарт и други композитори. Наистина тя е резултатна в доста връзки, само че един човек, който от детството си е откърмен със напълно друга музика като чалга, рап, метъл и други, освен че върху него няма да има лечебен резултат , а и е допустимо да се получи противоположното. Тайната не е в съответна музика, композитор, жанр, а в музикалните детайли. Това са височина на тона, тембър на гласа, принадлежности, които се употребяват, движение, ритми.

- Как се развива музикотерапията по света през последните години?

Музикотерапията напредва през последните години благодарение на актуалните технологии. Тя се дели и на такава, която е прикрепена към психичната помощ и разнообразни школи, както и такава, която е неврологична. За мен неврологичната музикотерапия е доста забавна. Нейните проучвания стъпват най-вече на функционален ядрено-магнитен резонанс. Може да се наблюдава по какъв начин музикални детайли задействат мозъчни зони. Това има огромно приложение при деменции, Алцхаймер, кома, възобновяване след инсулт, афазия, разнообразни органични проблеми. Работата с хора в кома е много забавна за учените област в последните години и има сериозен прогрес.

За момента от позиция на процедура в България е много мъчно да се провежда музикотерапия при хора в кома. Дори още за психотерапията няма задоволително непоколебим закон, камо ли за музикотерапията. Няма и задоволително музикотерапевти , които да са част от медицински екип. Аз съм първият интегриран подобен, само че до неотдавна не знаех, че няма и други. Това по-скоро ме натъжава. Обнадеждава ме фактът, че сътрудниците ми от клиниката ме одобряват добре и правят оценка работата ми. Пациентите доста се радват, че предлагаме музикотерапия, водена от експерт, и от известно време тя е с най-висока посещаемост сред свободно избираемите лечения в клиниката.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР