Лятната къпалня Мария Луиза в Борисовата градина в София е

...
Лятната къпалня Мария Луиза в Борисовата градина в София е
Коментари Харесай

Градски истории: Лятната къпалня Мария Луиза

Лятната къпалня " Мария Луиза " в Борисовата градина в София е открита преди 82 години, през лятото на 1939 година Строителството продължава две години, като е определено и особено място – прохладна борова гора в най-високата част на парка.

Главния основател за строителството на къпалнята е инж. Иван Иванов, който е считан за най-успешния столичен градоначалник, и е част от цялостна стратегия на столичната администрация за снабдяването на София с места за къпане (обещание, което е изпълнено). Градският плаж изпълва с живот Борисовата градина дълго време, оцелява по време на Втората международна война, даже резервира своята функционалност и след 9 септември 1944 година (с друго име, несъмнено – " Република " ), до момента в който през последните 15 години се трансформира в знак на разрухата и корупция.

Прочетете речта на инж. Иван Иванов на тържественото разкриване на първата къпалня, която носи името " на дребната фаворитка на столичани княгиня Мария Луиза " и си представете какъв можеше да е нашият град, в случай че...

 

*** 

Ваше Високопреосвещенство,

Господа Министри,

Госпожи и Господа,

Радостен съм, че мога през днешния ден, от името на Столичния общински съвет и Общинската администрация, да предам за ползуване от столичното поданство първата лятна къпалня на Столичната голема община, носеща името на дребната фаворитка на столичани Княгиня Мария Луиза.

Тази къпалня е първа от къпалните, които Столичната голема община ще построи в околните години за своето население, с цел да задоволи една насъщна потребност на огромния и разрастващ се град, грамадната част от чието население няма опция да летува вън от града и би трябвало да му бъдат основани тук условия за подсилване здравето, за почивка, за телесно развиване на младежта и за здрави летни развлечения.

Управата на града си дава ясна сметка, че София има всички условия да се развие като летовищен и лековит град и в тази опция дири основаването на едно по-добро богатство на нейното население.

Противно на общото разбиране, че София е един чиновнически град, би трябвало да ви кажа, че статистическите данни демонстрират противното: че София е един търговско-промишлен град, едно от огромните и съществени занятия в който може да стане гостоприемството, стопанския туризъм в най-широкия смисъл на думата. Център на управителния, интелектуален, търговски и промишлен живот на България, център на една рядко богата с разносвойствени минерални води местност, София има ясно обрисуван облик на един гостолюбив град, в което, апропо, би трябвало да се дирят опциите за неговото стопанско развиване и създаване по-добро богатство на популацията му.

В няколко години Общинската администрация вложи най-дейни старания да пригоди града към това му предопределение: въведе забележителна непорочност, павира огромна част от улиците, построи голям брой градини и планува нови, с цел да стане София един „ град-градина ", създаде градоустройствен проект, в който прокара като главно начало построяването на града като курортен център,  причисли към града околните му околни селища, с цел да може да ги направи цветущи покрайнини, гдето градът да приютява и дава лекуване на своите посетители и, най-сетне, сътвори голям брой бани във всички елементи на града.

Общината стартира градежи на летни къпални със съзнанието, че поема значителната грижа да сътвори на младежта и на ония свои жители, чиито средства и други условия на живота не им разрешават да летуват другаде, опцията да намерят лятна отмора тук, да понесат по-леко летните горещини, а децата да прекарат лятната си отмора в подсилване на своето здраве със слънце, чист боров въздух, хладина и спорт.

Първата, издигната от Столичната община, къпалня е, както ще видите, една грамадна съвременна сграда, най-голямата и най-модерна лятна къпалня на Балканския полуостров. Нейните размери и уреди са по интернационалните олимпийски условия. Застроена е върху повърхност от 2.100 кв. м. и коства на Общината, без цената на мястото, 7.200.000 лв.. Състои се от четири басейни: централен, 25/50 м. за плувци, с дълбочина на водата от 1.25 до 4.50 м.; втори, 20/25 м. за неплувци, с дълбочина на водата 1.10 до 1.30 м.; трети за момчета и девойки, с дълбочина на водата 0.65/1.10 м. и размери 20/32 м. и четвърти, за дребни деца, с дълбочина на водата 0.20/0.30 м. и размери 6.20/20 м. Общата кубатура на водата в басейна е 4.700 куб. м. Тези басейни ще дават опция на ден да посещават къпалнята, без ограничаване на времето, над 5.000 индивида.

Водата на Рила, която се впуща в басейните, заради това, че има лете ниска температура, се затопля с пара. Всеки ден една десета част от водата във всички басейни се сменява с нова, а водата от всички басейни непрестанно се пречиства посредством филтрова апаратура и дезинфекцира с хлор, тъй че чистотата на водата е във всеки миг изцяло приемлива. С особена отоплителна апаратура се поддържа температурата на водата 22°– 25°, като се впуща в самите басейни пара.

Къпалнята е строена по план и техническо осъществяване на архитекта при Архитектурно-градоустройствената дирекция на Общината Борис Далчев, началник на железобетонните градежи е арх. Квартирников, а на машинните съоръжения инж. Гигов; градежите са осъществени от строителното дружество Бр. Николови. Общото управление на постройката имаше някогашният асистент кмет инж. Радослав Михайлов и шефът на архитектурно-градоустройствената дирекция арх. Горанов. На всички тези господа, както и на работющите, които вложиха твърдоглав труд и обич към работата, изричам сърдечната признателност на Управата на града и на поданството.

Уважаеми присътствуващи! Към всестранното създаване на нашия град, като заслужен пръв представител на Отечеството ни, в който се отразява културния лик на българския народ, тази лятна къпалня е, уповавам се, един прекрасен принос и напътствие за дейните старания на града да се равни с по-напредналите първи градове на Европа. И аз, и моите приятели от Общинския съвет, и Общинската администрация, като предаваме на столичното поданство за употребяване къпалнята, имаме вяра, че сме задоволили една належаща културна потребност на поданството и сме изпълнили дълга си да организираме тези почини, икономически и културни, които то ни разпорежда.

Обявявам, впрочем, лятната къпалня „ Княгиня Мария Луиза " на Столичната огромна община за открита! 

 
Разсадника, Цариградската градина, Борисовата градина
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР