Лондон ще поиска Брюксел да деблокира достъпа на изследователи от

...
Лондон ще поиска Брюксел да деблокира достъпа на изследователи от
Коментари Харесай

Великобритания иска да се върне в изследователските програми на ЕС

Лондон ще изиска Брюксел да деблокира достъпа на откриватели от Англия до европейски научни стратегии, който съгласно английската страна е очакван в комерсиалното съглашение след Брекзит.

Англия твърди, че е била изключена от водещата стратегия на блока " Хоризонт Европа ", която финансира научни проучвания, от нуклеарния регулатор Евроатом и от групата за сателитно наблюдаване " Коперник ".

Лондон счита, че забавянето е нарушаване на съглашението след Брекзит.

Британският министър за Европа Лео Дохърти ще осведоми европейските чиновници, че забавянето провокира " нетърпима неустановеност " за бизнеса.

Той ще приказва през днешния ден пред Парламентарната асамблея за партньорство (ПАП) - асамблея сред представители на Европейския съюз и Обединеното кралство за наблюдаване на търговията и съдействието след Брекзит.

" Участието на Обединеното кралство би било несъмнено печелившо и за Обединеното кралство, и за Европейски Съюз, само че Обединеното кралство не може да чака още дълго. Подходът на Европейски Съюз провокира нетърпима неустановеност за нашите научноизследователски и бизнес общности ", се споделя в авансово изпратено до медиите копие от речта му.

През август Англия започва процедури за разногласия с Европейския съюз по отношение на изключването ѝ от научноизследователските стратегии на блока, като употребява механизъм, заложен в съглашението за интервала след Брекзит.

Това бяха първите сходни правосъдни процедури, стартирани от Обединеното кралство против Европейски Съюз след Брекзит. /БГНЕС, АФП
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР