Лондон. НАТО и ЕС се опасяват от руска инвазия в

...
Лондон. НАТО и ЕС се опасяват от руска инвазия в
Коментари Харесай

Преглед на някои от основните теми в британския печат

Лондон. НАТО и Европейски Съюз се притесняват от съветска инвазия в Източна Украйна. И те имат всички учредения да се тревожат, тъй като Русия може да стартира ескалация и няма да й мигне окото, а Западът към момента се пробва да откри подобаващ отговор. Брюксел и Вашингтон минаха към гасене на огъня, до момента в който Русия избира по кое време и къде ще гори. Междувременно анексията на изток към този момент е в ход - освен със мощ, само че посредством цивилен и стопански връзки. На този декор военната готовност наподобява второстепенна – тя е единствено отклоняване от бавното анексиране на квазинезависимите непризнати републики в Източна Украйна. Проруските Донецка и Луганска област оповестиха самостоятелност от Киев през 2014 година, само че Украйна естествено не ги е признала, написа Вoлфганг Мюнхау - някогашен съредактор naFinancial Times Deutschland и шеф на уеб страницата Eurointelligence, основан във Англия на страницата на английското списание The Spectator в материал, показан без редакторска интервенция.

Стотици хиляди украинци към този момент са получили съветско поданство. Много от тях гласоподаваха на изборите за Дума - без значение дали онлайн или проведени с рейсове до околните съветски райони. Някои видни украинци даже получиха мандати в Думата.

Тази седмица Владимир Путин подписа декрет, допускащ на артикули от тези „ републики “ да се продават в Русия без ограничавания, в това число по държавни поръчки. Официално указът се смята за изключение - филантропична помощ - и ще остане в действие, до момента в който обстановката се обясни политически. И това е единствено последното от дълга поредност от ограничения. Всичко стартира през 2015 година с позволение за потребление на рублата като валута, през 2017 година бяха приети паспортите на „ републиките “, а през 2019 година процесът на натурализация към този момент стартира.

Междувременно Европейски Съюз е изправен пред нови различия по отношение на това по какъв начин да позволи рецесията на границата с Беларус. Разговорът на Ангела Меркел с Александър Лукашенко не се хареса на тези, които считат това за легитимация на режима му, даже в случай че Меркел се обръща към него извънредно с „ господин Лукашенко “. Омид Нурипур, представител по външната политика на немските Зелени, счита, че Меркел е нарушила ясния консенсус на Европейски Съюз да не признава Лукашенко за законен президент на Беларус. В същото време Нурипур прикани Германия и Европейски Съюз да одобряват мигрантите, блокирани на границата - обаче евентуалните сътрудници на неговата партия в обединението, Свободната демократична партия на Германия (FDP), която води тристранни договаряния със Зелените и Социалдемократите (СДП) са изрично срещу това. Във външната политика тези страни от „ светофарната обединението " са най-отдалечени една от друга. Ако всичко завърши с отдръпването на Зелените от масата за договаряния, Москва ще бъде много щастлива. Другите два сериозни гласа са Полша и Литва. Те желаят да знаят какво ще се случи по-късно.

Еманюел Макрон също надвиши всевъзможен мандат на Европейски Съюз. По време на съвсем двучасов телефонен диалог с Владимир Путин в понеделник Макрон непосредствено му подсети, че Франция е подготвена да пази териториалната целокупност и суверенитета на Украйна, даже и с военни средства. Лидерът на социалистите Жан-Люк Меленшон обаче счита, че Макрон ще се нуждае от парламентарен мандат за това.

В напрегнатия диалог Макрон засегна необятен кръг от спорове, до момента в който Путин извади нормалния си трик с обвинявания: той просто обърна всичко с главата надолу. Така в отговор Путин се оплака на Макрон от експанзията на полските граничари против мигрантите, провокативните маневри в Киев и военното наличие на Съединени американски щати в Черно море. Времето работи за Путин и той знае по какъв начин да раздели Европейски Съюз. Ето „ Разделяй и владей “ в най-хубавия тип.

Лондон. Ваксинационните паспорти се радват на забележителна поддръжка в цяла Европа, демонстрира изследване на YouGov, до момента в който четвъртата вълна от инфекции кара все по-голям брой страни да постановат по-строги ограничавания за хора, които не са изцяло имунизирани, написа английският вестник The Guardian

Годишният план YouGov-Cambridge Globalism Project допуска, че болшинството във всичките 10 изследвани европейски страни поддържат наложителните Covid-пропуски за огромни събития, до момента в който в множеството страни повече хора поддържат, в сравнение с се опълчват на потреблението им в кафенета, заведения за хранене и фитнес зали.

Широката поддръжка за рестриктивните мерки пристигна, макар че изследването също по този начин откри, че хората стават все по-разочаровани както от работата на техните държавни управления в оправянето с пандемията, по този начин и от рестриктивните мерки, свързани с Covid-19 като цяло.

Изправена пред рекорден брой случаи, Австрия тази седмица първо наложи „ локдаун на неимунизираните “, последвано от общ локдаун – и решение да направи имунизациите наложителни от февруари. Германия разгласи в четвъртък проекти да ограничи развлекателните действия за неимунизираните в региони с висок % на хоспитализации.

Гърция съобщи, че ще забрани на неимунизираните хора достъпа до кината, театрите и фитнес залите от понеделник, Чехия и Словакия започнаха сходни стъпки, а Швеция идващия месец ще вкара имунизационен паспорт за събития с над 100 души.

Френският президент Еманюел Макрон сподели, че триумфът на здравния пропуск на Франция, който дава доказателство за имунизация, възобновяване или негативен тест и е нужен от лятото за влизане в кафенета, заведения за хранене и кина и взимане на влакове на дълги дистанции, значи, че страната би трябвало да избегне локдаун за тези, които не са изцяло имунизирани.

Дания, която изостави своя Covid pass, защото случаите спаднаха през април, го вкара още веднъж този месец. В Обединеното кралство държавното управление на Борис Джонсън твърдо отхвърля имунизационните паспорти, макар че Шотландия изисква подобен за влизане в нощни клубове и огромни събития.

Проучването на YouGov, включващо повече от 26 000 души в 26 страни, откри, че болшинството от обществеността в Европа и по света поддържат имунизационните паспорти в страната си като условие за огромни събития или за пътешестване в и отвън страната.

Подкрепата за пропуск, показващ доказателство за имунизация за посещаване на огромни спортни събития и концерти, варира от 57% от респондентите във Франция до 59% в Германия, 62% в Италия и 64% в Испания и Англия, като единствено Полша (45%) попада под 50%.

Извън Европейски Съюз 51% от респондентите в Съединени американски щати и 69% в Австралия споделиха, че подкрепятCovid-паспортите за огромни събития. Проучването откри сходни високи равнища на утвърждение за потреблението на имунизационни паспорти за пътешестване до и отвън родните страни на респондентите.
***

Париж. Президентът на Франция Еманюел Макрон упрекна Англия, че се люлее " сред партньорство и провокация " във връзка с потока от мигранти през Ламанша, цитира думите му английският вестник The Times .

Говорейки в Северна Франция, Макрон сподели, че схваща по какъв начин наличието на мигранти смущава живота в района и даде обещание да отстрани противозаконните им лагери в границите на седмици.

Франция ще търси по-тясно съдействие с Европейски Съюз, с цел да спре потока към брега, само че при към 22 000 мигранти, пресекли Ламанша тази година, Макрон сподели, че има необикновен проблем сред Лондон и Париж.

„ От една страна са британците, които се двоумят сред партньорство и провокация “, сподели той пред вестник Voix du Nord. „ Трябва да засилим още повече съдействието. Ако тези, които желаят да отидат във Англия, имат семейство там, това би трябвало да бъде част от събирането на фамилиите. Ако са вкарани незаконно, би трябвало да разбием тази система.

„ Трябва да предприемем няколко дейности: да предотвратим основаването на трайни лагери; да разрушим контрабандните мрежи; да засилим работата със страните на генезис за попречване на тези потоци. "

Макрон сподели, че Франция ще употребява своя ред в ротационното председателство на Европейски Съюз, с цел да работи за европейски промени в региона на граничния надзор и миграцията.

През последните месеци френският водач изрази отчаяние от „ недобросъвестността “ от страна на Лондон по редица въпроси, в това число мигрантите от Ламанша, правата за лов на риба и използването на протокола за Северна Ирландия в споразуменията за Брекзит.

Макрон още веднъж предприе атака против Англия през днешния ден, като упрекна Европейската комисия, че не е защитила Франция поради разногласието й за лицензите за лов на риба.

„ Ще продължим да се борим. Няма да подведем нашите риболовци “, сподели той при посещаване в региона на Ламанша. „ Европейската комисия би трябвало да ни отбрани. Става прекомерно постепенно. Става прекомерно меко “, сподели той. „ Ако комисията не изиграе своята роля, Франция ще го направи “, се споделя в известието.

Макрон се отхвърли от ултиматума предишния месец към Англия да дава лицензи на френски лодки или да се изправи против възмездие под формата на блокиране на френски пристанища за английските лодки и закъснение на обслужването в пристанищата.

Жералд Дарманин, министър на вътрешните работи, употребява доста по-строг език тази седмица, заявявайки, че Франция отхвърля да бъде „ казуса за английската политика “. Мигрантският поток от Ламанша е английски проблем, проведен най-вече от основани в Британия контрабандисти на хора и включващ хора, привлечени в Англия от прекалено хлабавото трудово законодателство. Той сподели, че не е подготвен да „ му се четат лекции “ от английския му сътрудник Прити Пател, чиято твърда линия по отношение на Франция нервира министрите в Париж, съгласно изданието.

В четвъртък Прити Пател упрекна отворените граници на Европейски Съюз за предизвикването на „ рецесия на всеобщата миграция “ в Ламанша.

Министърът на вътрешните работи на Англия сподели, че Шенгенското съглашение, което отстранява границите сред държавите-членки, е оставило Франция „ претрупана “ с мигранти, опитващи се да стигнат до Англия.

„ Нека не забравяме, че същинският проблем за незаконните миграционни потоци е, че Европейски Съюз няма никакви гранични отбрани, а отворени граници в Шенген “, сподели тя по време на посещаване във Вашингтон за диалози с американския си сътрудник.

Повече от 24 500 мигранти са прекосили Ламанша с дребни лодки тази година, съвсем три пъти повече от предходната година.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР