Локализиран е пожарът във велинградското село Кръстава. Изгорели са къщи

...
Локализиран е пожарът във велинградското село Кръстава. Изгорели са къщи
Коментари Харесай

Търсят фургони за останалите без дом в Кръстава

Локализиран е пожарът във велинградското село Кръстава. Изгорели са къщи и селскостопански постройки, а цели фамилии са без покрив. За благополучие, макар огромния пожар, потърпевши няма, съобщи БНР.

Повече от денонощие продължава борбата с огнената буря. В битката с огъня се включват пожарникари от цялата област Пазарджик, както и от прилежащата Благоевград, както и доста доброволци от региона и всички прилежащи обитаеми места.

Малко след 20 часа в петък огънят потегля от селскостопанска сграда. За минути се трансферира върху прилежащите здания. Така до основи изгарят общо шест жилища, а хората в тях остават на улицата.

62-годишният Али е един от първите, които се присъединили в битката с огнената буря в Кръстава. Докато се опитвал да потуши пламъците в плевнята на съседите си, видял че огънят минал в личния му дом. За няколко минути покривът изгорен, а от там и целият етаж от къщата.

Гледаш по какъв начин всичко си отива. Аз бях ватман в железницата. От тук от там да я направя и ето. За 10 минути изчезна всичко. И няма какво да се направи, споделя Али.

Независимо от всичко е признателен за това, че той и околните му са живи. С смут си спомня, че за минути изпуснал от взор внучето си.

Беше ми болката да видя момчето. Като споделиха, че са го извадили, крещя да гори всичко. Детенцето щом е крепко, това е материално, споделя Али.

Мустафа и неговото семейство също остават без покрив.

Всичко стана на пепел. 5 минути са доста. Огънят потегли отвред. Бяха пламнали плевните. Сеното в тези плевни пламне ли, няма прекъсване, споделя Мустафа.

Огънят е изпепелил общо 6 къщи. В едни от тях живеят самотни възрастни хора, в други сираци, в трети младо семейство. Сега всички те се надяват на помощ.

От Община Велинград към този момент са привикнали комисия, която да опише вредите. Водят се и диалози с горски стопанства за подпомагане, описа кметът Костадин Коев.

Общината ще поддържа. Хората би трябвало да бъдат спокойни, че сме зад тях Ще оказваме помощ. Няма да ги оставим в този сложен миг. Ще създадем един проект за поддръжка и възобновяване.

С помощта на горските стопанства, в района се чака да бъде обезпечен дървен материал. Търсят се и фургони, в които хората да бъдат краткотрайно настанени. Общината ще упорства и за разпределяне на средства от междуведомствената комисия за възобновяване и развиване. В началото на седмицата ще бъде разкрита и банкова сметка за дарения, добавя Българска национална телевизия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР