Литва изгражда огромен технологичен кампус - най-големият в Европа, в

...
Литва изгражда огромен технологичен кампус - най-големият в Европа, в
Коментари Харесай

Литва изгражда най-големия технологичен кампус в Европа за 110 млн. евро

Литва построява голям софтуерен кампус - най-големият в Европа, в столицата си Вилнюс, като задачата на страната е да се трансформира в новата софтуерна столица на Прибалтика.    Изграждан от компанията Tech Zity, кампусът е на стойност 100 млн. Евро, ще се простира на 55 000 кв. м. и ще приюти 5000 чиновници от сферата на цифровите технологии и нововъведенията, оповестява CNBC и прибавя:    “По този метод той ще бъде по-голям от Station F в Париж, който сега е най-големият стартъп кампус в цяла Европа ”.    Разработката е въодушевена от английски планове за възобновяване като електроцентралата Battersea и художествената изложба Tate Modern. Разработчиците от Tech Zity ще реновират няколко шивашки заводи в неизползвано индустриално пространство в Новия град на Вилнюс, като ще запазят сегашната архитектура, която включва офис етажи с височина на тавана от най-малко 7 метра.   

Целта на плана е да насърчи работещите в областта на технологиите във Вилнюс да се върнат в офиса след пандемията. Технологичните компании все по-често упорстват за това, което е поврат в наклонността на работа от у дома от времето на пандемията. 
Растяща софтуерна сцена    “Технологичната екосистема на Литва се разрасна доста през последното десетилетие ”, споделя Дариус Закайтис, създател на Tech Zity, пред CNBC. " Когато започнах преди 30 години, в литовската софтуерна екосистема имаше 200 души. Сега те са 18 000. "     " Това е резултат от 10 години дейни младежи, които основават нови компании всеки ден. Някои от тях са доста сполучливи. Литовците са доста продуктивни, доста насочени към резултати, висококвалифицирани момчета и девойки, които доста нападателно построяват лични компании ", прибавя той.    Вилнюс, вторият по величина град в балтийските страни, е дом на процъфтяваща софтуерна промишленост, в това число на огромни еднорози като търговеца на дребно на облекла втора ръка Vinted и компанията за киберсигурност Nord, която разполага със личен кампус с повърхност 300 кв. м. на 300 метра от този на Tech Zity. Централата на Vinted също се намира наоколо.    Новият кампус на Tech Zity ще включва пространства за взаимно обитаване, заведения за хранене и питейни заведения, както и културни и просветителни уреди.   

" Вилнюс резервира постоянни позиции на европейската софтуерна сцена с помощта на бързите нововъведения и далновидните предприятия като Tech Zity ", разяснява кметът на града Валдас Бенкунскас. " Изпълнена с новаторски бизнесмени, мултинационални гении и амбициозни вложители, столицата се трансформира в съвременен софтуерен център, който ражда смели хрумвания, сполучливи съдействия и решения, насочени към хората. "  
По думите му литовските софтуерни компании осъществят към 99% от приходите си в чужбина, а софтуерната сцена в страната се моделира по образеца на израелската, която е дом на голям брой международни софтуерни триумфи.     Tech Zity ръководи три софтуерни кампуса във Вилнюс, в това число Tech Park, Tech Loft и Tech Spa, които са дом на компании като Гугъл, Bored Panda и Kilo Health.    Американската стрийминг платформа Netflix е употребила местоположения на Tech Zity за снимане на филми, в това число на документалния сериал, който се концентрира върху създателя на Spotify Даниел Ек.    В момента Tech Zity заема 20 000 кв. м, само че с течение на времето възнамерява да доближи 80 000 кв. м, което ще включва нови кампуси, съществуващи местоположения и други планове.   В началото на дълъг път    Въпреки неотдавнашните си триумфи Литва е надалеч от това да се трансформира в огромен софтуерен център, който да съперничи на такива като Англия, Франция или Германия.   

През 2022 година страната е привлякла 222 млн. евро рисков капитал, което бледнее спрямо нейните западноевропейски сътрудници. За съпоставяне, английските софтуерни стартъпи са привлекли 30 милиарда $, а френските им сътрудници - 13,5 милиарда евро. Но съгласно локални бизнесмени страната притегля все по-голям интерес от страна на вложителите.  
" Всички водещи компании за рисков капитал в този момент идват в Литва и беседват със започващи компании, ангел вложители и всички останали от екосистемата ", описват от Nord Security пред CNBC.    Така че страната я чака дълъг път за реализиране на софтуерните ѝ упоритости, само че основите към този момент са сложени.   
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР