Литовският ултрабегач Александър Сорокин постави нов световен рекорд в дистанцията

...
Литовският ултрабегач Александър Сорокин постави нов световен рекорд в дистанцията
Коментари Харесай

Екстремните спортове 17-24 април 2022

Литовският ултрабегач Александър Сорокин сложи нов международен връх в дистанцията 100 км пистово тичане. На надпреварата Centurion Running Track 100 miles в Ашфорд, Англия той измина 100 км за 6:05:40 часа, като надмина и най-високите упования. До момента той държи върховете и в дисциплините 100 благи, 12 часа и 24 часа.
Освен това, Сорокин има победа в един от най-престижните ултрамаратони - Спартатлонът, а също по този начин - международна и европейска купа.
Интервю с Александър сорокин за БНР можете да прочетете и чуете

Иво Андреев и Надежда Ангелова победиха в Панчаревския маратон  миналата неделя. Състезанието, проведено от Спортния клуб „ Бегач “, взаимно със Столичната община, се организира край езерото Панчарево за 11 път. Тази година участваха близо 800 състезатели в 4 дисциплини - 10 км, 21 км и 42 км тичане, и 15 км планински преход.
 Себастиен Берт
Белгиецът Себастиен Берт (Sébastien Berthe) направи сериозен, само че в последна сметка несполучлив, опит да изкачи свободно прословутата Dawn Wall по Ел Капитен в Съединени американски щати. Сочена за най-трудната огромна стена в света, Dawn Wall е 1 000-метрова линия от 32 въжета, включваща техничен траверс на 14-ото въже, което е с категория на компликация 9а , както и още две въжета от същата категория. Тя се намира на югоизточната стена на скалния монолит Ел Капитен в паметната за катерачите от целия свят котловина Йосемити. Премината е свободно (без изкуствени опорни точки) за първи път от Тommy Caldwell и Kevin Jorgeson - за 19 дни, от 27 декември 2014 до 14 януари 2015 година Година по-пъсно Адам Ондра прави първото повтаряне - от 14 до 21 ноевмри 2016 година
Берт е прочут бигуол катерач със стабилен опит - изкатерил е доста от класическите огромни стени в Алпите, маршрута “Freerider ” за един ден (2017 г.) и свободно “The Nose ” по Ел Капитен (2019 г.). В спортното катерене минава 9а+.
 По Dawn Wall
В началото на годината той стартира работа по Dawn Wall със сънародника си Siebe Vanhee и съумяват да завършат линията съвсем месец по-късно, осъзнавайки, че тя няма нищо общо с всички други мултипич направления, които са били катерили до тогава. И до момента в който на Ванхее се постанова да се върне в Европа по работа, Берт остава повече от месец на стената, с цел да разучава маршрута и да се приготвя за свободното му прекосяване. Когато то стартира, белгиецът съумява за 9 дни да изкатери 13 въжета, като спи на порталедже (легло, закачено на стената, както се прави при катеренето на огромни стени - бел.ред.). Преминаването на 14-ото въже му коства близо седмица, което го изтощава изцяло, като се има поради безсънието, породено от високия адреналин, протритата кожа на ръцете и почналото главоболие. След още няколкодневна битка на стената, Берт взема решение да се откаже на 23 ден от епичното си нанагорнище. 
Белгиецът има намерение да се върне в Европа по същия метод, по който е достигнал Съединени американски щати - прекосявайки Атлантическия океан с ветроходна лодка със свои другари. Това се споделя същинско премеждие! Междувременно, сътрудникът му Ванхее, се завърна в Йосемити, тъй че следва да забележим какво ще вършат там двамата в идващите седмици и месеци.  Еверест
Продължава пролетният сезон в изкачването на високите върхове. И тази година има българско присъединяване в комерсиалните експедиции по осемхилядниците . БНР се свърза с въпросния участник, само че бяхме помолени да не оповестяваме детайлности, преди изкачването да стартира, тъй че нашите слушатели ще научат вести от Хималаите, когато има вести.
 Карлос Сория
Следим с интерес и какво ще направи 83-годишният испанец Карлос Сория, който прави следващ опит да изкачи Дхаулагири и към този момент доближи Лагер 3 (7300 м) в адаптацията си. Освен с възрастта си, Сория е покъртителен и с опорството си да сбъдне своята фантазия да изкачи всички 14 осемхилядници. До момента той се е качвал на 12 от тях - остават му Дхаулагири и Шиша Пангма. На Дхаулагири е правил 11 опита до момента, това е 12-ият. Сория ще бъде придружаван от сънародника си Sito Carcavilla и шестима шерпи. В момента те са в Базовия лагер поради мощни ветрове.
Карлос Сория е някогашен играч по ски-алпинизъм и тичане. Започва изкачването на високи върхове през 70-те години на предишния век. 10 от осемхилядниците изкачва на над 60-годишна възраст.---
Новините следете в рубриката .
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР