Литературата спасява животи. Чрез художествената литература най-лесно се стига до

...
Литературата спасява животи. Чрез художествената литература най-лесно се стига до
Коментари Харесай

Алберта Алкалай: Литературата спасява животи

" Литературата избавя животи. Чрез художествената литература най-лесно се стига до сърцето.  Ако човек прояви интерес към нея, той ще прояви интерес и по-надълбоко - до чете и обстоятелства. Затова направихме състезанието книжовен ". Това сподели пред БНР Алберта Алкалай, ръководител на Център " Алеф ".

Осми интернационален книжовен юношески конкурс " Който избави един човешки живот, избавя цяла галактика ", проведен от Център " Алеф ", ще се организира на 24 и 25 юни в Бургас. В него ще вземат участие младежи от 5 страни. Организаторите на състезанието притеглят вниманието на младежите към тематиката за цената на човешкия живот и за героизма на българите, избавили свои съграждани евреи по време на Холокоста пред Втората международна война. 

" Нашият конкурс е неповторим, тъй като не е за чиста литература, лирика, както има доста такива,  това е училищен конкурс, който построява и гражданска позиция " , посочи Алкалай.
Разкази на младежи от Израел, Словакия, Полша и Германия са получени за присъединяване в осмото издание на Международния книжовен конкурс : " Това са младежи, които демонстрират интерес тъкмо за нашата българска история. Нашият максимален честен капитал - спасяването на българските евреи от Холокоста, е към момента неразказана за света история. Все още тя е наша местна, балканска. Това е метод ние да разпространяваме тази степен на човечност, неповторима като цяло по времето на Втората международна война. Да разпространяваме нашия героизъм в чужбина ".От България участниците са 120.Интервюто на Петър Волгин с Алберта Алкалай в предаването " 12+3 " можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР