Лихвите по кредитите у нас ще вървят плавно нагоре -

...
Лихвите по кредитите у нас ще вървят плавно нагоре -
Коментари Харесай

С колко ще се вдигне лихвата по кредитите и какво предстои от 2023 г.

Лихвите по заемите у нас ще вървят гладко нагоре - с по-малко от половин % до края на годината, макар внезапното покачване на лихвените равнища на Европейската централна банка, настояват финансови анализатори.

В актуалната обстановка и с оглед развиването й през новата година, би трябвало да сме внимателни, в случай че сме взели заем или обмисляме да аплайваме за банков заем? Ще се усилят ли и лихвите по депозитите? Отговори на тези въпроси дават специалисти.

Лихвите у нас ще се покачат, само че това ще се случва гладко и с доста дребни стъпки.

Прогнозата ни напълно съответно е до края на годината по заемите да има отражение примерно с 0.3 пункта до 1 пункт следващата година. Като образец ще ви дам един заем от 200 000 лева за 30 години, вноската би се трансформирала със 100 лева, споделя Мария Петкова, ръководител на Асоциацията на кредитните медиатори в България.

Клиентите могат да се предпазят от повишаване на заема си като потърсят предложение за закрепена рента.

За жилищните заеми тя може да бъде за интервал от 3 до 5 години. Още по-плавно ще бъде повишаването на заема за клиенти, които са изтеглили жилищен заеми от банка, която има буфер в лихвата си. Информация може да се получи от регистриран в Българска народна банка кредитен медиатор. Въпреки това финансовата нерешителност не е непотребна, когато се взима заем.

" Кредитът има един фундаментален смисъл - това е заем от вашия предстоящ приход. Дотолкова, доколкото вие сте убеден в този предстоящ приход, може умерено да взимате заем. Ако не се чувствате задоволително убеден или има прекомерно доста относителни променливи, които вие не може да предскажете тъкмо в идващите години, по-добре да не взимате заеми или да вземете заем с по-малък размер ", поучава банкерът Левон Хампарцумян.

Настоящата икономическа обстановка е друга от предишните рецесии, показват специалистите, оповестява Българска национална телевизия.

" Ако би трябвало да съпоставим със обстановката през 2008 година, ние тогава тръгнахме от база към 5% рента. Сега тръгваме от база към 2,3%-2,4% има оферти за 2.2%, според от профила на клиента ", изяснява Мария Петкова, ръководител на Асоциацията на кредитните медиатори в България.

Лихвите по депозитите също ще се насочат нагоре. Причината е в смяната на съотношението сред заемите и спестяванията през последната половин година.

" Вече от половин година съотношението заеми към депозити е в интерес на заемите над 100%, а ние съвсем 10 години имахме съответствие кредити/депозити 85-90%, доста под 75%. От тази позиция, първо, ще забележим, че там, където се взимаха такси върху депозитите, ще спрат да се взимат и след това ще стартират и несъмнено, да носят някаква дребна рента. Не очаквайте лихви, сходни на тези, които имаше преди 13-14 години от 8-9% върху депозита ", споделя Хампарцумян.

Решенията на ЕЦБ ще останат основни за справяне с високата инфлация на континента.

" При всички случаи ЕЦБ ще бъде по-внимателна, само че ще следва това, което прави Фед. В момента са в доста внимателно състояние, защото инфлацията е доста висока, което значи нападателно и бързо повдигане на лихвеното ниво. От друга страна, има доста задлъжнели страни в Европа, като Италия ", споделя Руслан Стефанов от Центъра за проучване на демокрацията.

Спрямо други страни в Европа, България не е задлъжняла, споделя Хампарцумян.

" Няма да имаме рецесия в жанр 1997 година В момента имаме доста по-силна стопанска система, България е член на Европейски Съюз, има насъбрани буфери във финансовата система, тя е релативно добре работеща, страната не е тежко задлъжняла. Нетен експортьор е на сила. ", споделя Левон Хампарцумян, банкер.

Забавяне на стопанската система обаче е допустимо да се случи.

" Икономическите планове ще стартират да стават нерентабилни при равнищата на лихви. Ако примерно един план при 3-4% е бил доходоносен, при 6-7% може да не е ", счита Руслан Стефанов, Център за проучване на демокрацията.

А през декември централните банкери на Еврозоната ще би трябвало да решат с какъв брой още ще вдигнат лихвата. Голяма част от членовете на ЕЦБ са за нападателен метод, до момента в който се овладее инфлацията, даже и това да е с цената на криза.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР