Въпреки че гр. Перник се е утвърдил през годините около

...
Въпреки че гр. Перник се е утвърдил през годините около
Коментари Харесай

Топлофикацията в най-големия миньорския град у нас отказва въглищата, минава на друго гориво

Въпреки че гр. Перник се е утвърдил през годините към развиването на находищата на въглища в региона, " Топлофикация Перник " прави значима стъпка в своята история, ограничавайки потреблението на въглища отвън отоплителния сезон.

" Предстои първото лято, когато не планираме да използваме въглища за производството на сила. След Великден ще произвеждаме сила само от новите ни мощности - газовите когенератори ", съобщи инж. изпълнителният шеф на " Топлофикация Перник " Чавдар Стойнев за Standartnews.com.

Експертът посочи, че единственият вид да се премине към потребление на въглища преди началото на новия отоплителния сезон, би била сериозна повреда на новите мощности.

През предходната есен " Топлофикация Перник " вкара в работен режим 3 броя газови когенератори. Трите дружно имат сумарна номинална топлинна мощ до 19,5 Мв и електрическа мощ до 21,6 Мв.

В момента специалистите на сдружението интензивно работят по монтажа на още 2 броя газови когенератори от същия вид, с цел да се усили делът на създадената сила от природен газ. " Мощността на двата нови когенератора е малко по-различна. Всеки от тях е с конфигурирана електрическа мощ от 8,6 Мв ", изясни инж. Чавдар Стойнев.

Той предвижда, че в случай че проектите им не бъдат забавени заради непредвидени условия, новите когенератори би трябвало да стартират работа през идващото лято.

Директорът на " Топлофикация Перник " уточни, че другите горива, с които въглищата ще бъдат сменени, са биомасата и биогазът.

От сдружението обмислят на по-късен стадий пускане на строителството и на огромен слънчев парк.
 Над €2 милиарда от Брюксел за Перник, Кюстендил и Стара Загора: какви планове ще бъдат финансирани
Над €2 милиарда от Брюксел за 3 български града: какви планове ще бъдат финансирани

Ще бъдат разкрити над 15 000 нови работни места
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР