Лихвите по жилищните кредити, отпускани от българските банки, продължават да

...
Лихвите по жилищните кредити, отпускани от българските банки, продължават да
Коментари Харесай

Жилищните кредити не спират да поевтиняват

Лихвите по жилищните заеми, отпускани от българските банки, не престават да се намаляват. Към края на юли междинният лихвен % по ипотечните заеми удари ново рекордно дъно от едвам 2.47%. Това се случва точно през месеца, в който Европейската централна банка увеличи за първи път от цяло десетилетие насам лихвените проценти като опит да се оправи с високата инфлация.

Лихвите по заемите за покупка на жилище са на процедура единствените, които през последните към две години се движат в една посока – надолу. Именно по този начин ипотечните заеми поевтиняха рекордно в границите на стопанската история на България.

Статистиката на Българската национална банка демонстрира, че единствено за месец междинният лихвен % по заемите за жилище се е намалил с 0.02 прочие пункта. Това е спомагателен тласък жилищното кредитиране, което към този момент надвиши 15 милиарда лева, да продължава да пораства.

За разлика от жилищните заеми, потребителските нарастват през юли в синхрон с по-високото търсене за почивки, поправки и други. Така в разгара на лятото лихвите по потребителските заеми за първи път от април насам се покачват и за първи път от половин година насам отново надвишават 8%.

Средната рента по огромните заеми за бизнеса – тези от над 1 млн. евро, понижава значително през юли, като растеж се регистрира единствено по дребните заеми, контрактувани в лв..


Спестяванията
В същото време лихвите по депозитите на българските компании порастват, само че остават на негативна територия, т.е. и през юли се резервира наклонността от последната година бизнесът да продължава да гори от спестяванията си в българските банки от негативните лихви и таксите.

Данните демонстрират още, че за първи път от най-малко шест години насам, откогато Българска народна банка разгласява статистика, лихвеният % по свръхрезервите на банките се покачва. Той бе на равнище от -0.7% от октомври 2019 година, а в този момент се покачва на -0.53%. Толкова висок не е бил от есента на 2017 година Това точно е лихвата, при която банките влагат непотребните си средства по сметки на Българска народна банка.

През последните две години свободните средства внезапно набъбнаха поради ударното икономисване в резултат на пандемията и банките трябваше да влагат повече средства в сходни сметки. Заради негативната рента от 0.7% обаче те губеха пари и това бе повода да стартират да лимитират откриването на спестовни сметки и да вкарат по-високи такси върху огромните депозити. С решението на ЕЦБ обаче банките се задействаха и с обръщането на лихвения цикъл започнаха да възвръщат общоприетите депозити и да отстраняват изключителните такси.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР