Лидерите на Продължаваме промяната“ Кирил Петков и на Демократична България“

...
Лидерите на Продължаваме промяната“ Кирил Петков и на Демократична България“
Коментари Харесай

Кирил Петков, Христо Иванов и Атанас Атанасов с охрана от НСО

Лидерите на „ Продължаваме промяната “ Кирил Петков и на „ Демократична България “ Христо Иванов и Атанас Атанасов са получили защита от НСО, оповестява „ 24 часа “.

Причината са отправени към тях закани, чието естество обаче не бе конкретизирано. Решението за слагане на защита на тримата водачи на ръководещата коалиция ПП-ДБ е взето от междуведомствената комисия в края на юли.

Кирил Петков е бил видян с усилена защита от НСО на плажа Корал, където кара лятната си отмора, стана ясно от обява във фейсбук на Атанас Русев от самодейността за запазване на плажа от застрояване. Русев и Петков бяха съратници допреди основаването на “Продължаваме смяната ”, само че сега водят гневни разногласия.

Петков имаше право на защита от НСО в продължение на 4 години след края на мандата му като министър-председател през 2022 година През януари 2023 година обаче гардовете на водача на Политическа партия бяха понижени, като му бе оставено само да употребява водач.

Тогава обяснението, което от Националната работа за защита дали персонално на експремиера, бе, че е отпаднала непосредствената заплаха за живота му. Два месеца по-рано – през ноември 2022 година, служебното държавно управление на Гълъб Донев промени разпоредбите за работа на НСО, като даде право на службата да смъква защитата на някогашните министър председатели и ръководители на Народното събрание и по-рано, в случай че реши, че няма заплаха за живота им. Мотивите на Донев бяха, че в последните години при честата промяна на министър-председатели разноските на службата да ги охранява ставали прекомерно огромни.

Заедно с връщането на защитата на Кирил Петков междуведомствената комисия е взела решение да постави държавни гардове и на съпредседателите на Демократична България Христо Иванов и Атанас Атанасов. Засега не е ясно естеството на опасността. В комисията влизат шефът на НСО, ръководителят на ДАНС и основният секретар на Министерство на вътрешните работи. Всеки от членовете ѝ може да изиска съвещание на комисията при информация, че има застрашено лице. А решенията, в които в детайли е разказано каква защита се назначава, се вземат единомислещо, откакто шефът на НСО е задължен да ги приложи.

Ако решенията за слагане на защита на политик са безсрочни, те би трябвало да се преразглеждат на всеки 6 месеца, планува правилникът за използване на Закона за Националната работа за защита.

Над 25 млн. лева са разноските на НСО за охранителна активност за първите шест месеца на тази година. В докладите на службата обаче не се включва обособена рубрика за разноските по защита на хора, които не са категорично планувани в закона. От години службата е подложена на критика, че пази политици, без действително да има потребност.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР