Лидерите на Европейския съюз ще се срещнат на 14 и

...
Лидерите на Европейския съюз ще се срещнат на 14 и
Коментари Харесай

На ключова среща тази седмица лидерите на ЕС решават за реформите в еврозоната и за Брекзит

Лидерите на Европейския съюз ще се срещнат на 14 и 15 декември на основни диалози за ориста на еврозоната и договарянията за излизане на Англия от Европейски Съюз.

Брекзит

Миналата седмица ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер съобщи, че договарянията за Брекзит ще преминат към втората фаза на разискване на търговията, откакто е оценил, че е реализиран " задоволителен прогрес " по договорката за развода.

Еврокомисията искаше да записва задоволително огромен прогрес по три основни въпроса (правата на жителите, финансовите отговорности на Англия и границата с Ирландия), преди да извърши желанието на Лондон да стартират диалози за бъдещите търговски връзки.

На срещата на върха на 14 и 15 декември водачите на Европейски Съюз ще би трябвало да одобрят публично началото на идната фаза от договарянията за търговията и преходния интервал след Брекзит.

Реформи в еврозоната

В петък европейските ръководители ще обсъдят по какъв начин да задълбочат съдействието в еврозоната, тъй че единната валута да бъде предпазена от нови рецесии.

Миналата седмица Европейската комисия показа пътна карта за задълбочаване на икономическия и паричен съюз. Тя включваше оферти за основаване на Европейски паричен фонд на основата на Европейския механизъм за непоклатимост, пост европейски министър на стопанската система и финансите и нов стабилизационен инструмент.

Макар всички 27 държавни управления да са съгласни, че една постоянна и устойчива на шокове еврозона е в полза на всички, има разнообразни отзиви по въпроса какво тъкмо би трябвало да се направи и с каква скорост.

Лидерите на страните членки ще бъдат помолени в петък да дадат на финансовите си министри позволение да стартират работа по концепциите за промени.

" В отсъствието на пазарен напън, груповата политическа воля за спомагателен прогрес отслабна ", предизвестява ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск в писмо, забелязано от " Ройтерс ", с което кани 27-те водачи на срещата на върха за еврозоната на 15 декември.

Икономиката на еврозоната ще означи най-бързия си растеж за последното десетилетие, а безработицата е на най-ниските равнища за последните осем години. Въпреки икономическия триумф, блокът е изправен пред мощно антиевропейско отношение измежду гласоподавателите.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Преговорите за Брекзит (120)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР