Лидерите на Европейския съюз не успяха да се договорят за

...
Лидерите на Европейския съюз не успяха да се договорят за
Коментари Харесай

Ценовият таван на газа в ЕС остава далечна перспектива


Лидерите на Европейския съюз не съумяха да се договорят за таван на цените на газа по време на вчерашната среща на върха в Прага.

Те се пробваха да намерят общ отговор на внезапното повишаване на цените на силата, провокирано от войната в Украйна, само че към този момент пробивът във връзка с тавана на цените наподобява далечна вероятност.

Мярката е едно от предложенията на европейските страни за справяне с внезапното понижаване на доставките на газ от Русия, която в миналото осигуряваше 40 % от потребностите на Европа, както и с растящите цени. Те отстъпиха от достигнатите по-рано през годината върхове, само че остават с над 200% по-високи от тези при започване на септември 2021 година

Страните от Европейски Съюз " споделят обща упоритост за понижаване на цените на енергийните запаси ", сподели на конференция след срещата ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел. Те обаче са разграничени във връзка с средствата и е належащо незабавно да се намерят взаимни отстъпки, които съответно да облекчат тежестта върху жителите и предприятията в Европейски Съюз.

Германия, Нидерландия и Дания се опълчват на въвеждането на ценови таван за газа, защото се притесняват, че сходна мярка ще докара до разстройства на пазара и ще затрудни пазаруването на газ, нужен за действието на техните страни.

Намирането на решение е мъчно, защото 27-те страни от Европейски Съюз имат разнообразни енергийни потребности, снабдители и енергийни пазари, което значи, че спадът в доставките на съветски газ и последвалият го скок на цените на силата засегнаха някои страни по-силно от други, отбелязва Ройтерс. Блокът се затруднява да откри общ отговор, като се имат поради другите ползи на страни като Франция, която разчита на нуклеарна сила, Германия, която разчита на въглища, и тези, които са мощно подвластни съветските газ и петрол в Централна и Източна Европа.

Разногласията сред водачите на Европейския съюз за налагането на таван на цените на газа и националните избавителни пакети излязоха нескрито, като Полша упрекна Германия в нарцисизъм поради методите ѝ за попречване на енергийна рецесия през идната зима.

Полският министър-председател Матеуш Моравецки подлага на критика Германия за това, което той вижда като разточително консумиране на 200 милиарда евро за дотации за предотвратяване на потребителите и предприятията от възходящите разноски за сила. 

" Германският нарцисизъм би трябвало да има граници ", сподели той и повтори опасенията си от разделяне, сред богатите страни, които могат да си разрешат да харчат доста за вътрешни дотации, и тези, които не могат. " Най-богатата страна, най-влиятелната страна в Европейски Съюз се пробва да употребява тази рецесия, с цел да завоюва конкурентно преимущество за бизнеса си на единния пазар. Това не е заслужено, не е методът, по който би трябвало да действа единният пазар ", сподели Моравецки.

Германският канцлер Олаф Шолц съобщи, че на срещата са били изчистени " недоразуменията " по отношение на взетите от Берлин ограничения, които той отбрани като верни и добави, че Франция, Нидерландия и други страни също са подхванали свои лични стъпки в поддръжка на стопанската система.

Министър-председателят на Латвия Кришянис Каринш заключи предизвикването пред Европейски Съюз по следния метод: " Таванът на цените на газа, в случай че може да бъде контрактуван, би бил превъзходен, само че с ангажимента, че не можем да застрашим сигурността на доставките ". " Така че не можем да определим цена, поради която никой да не желае да продава газ в Европа ", добави той.

Според председателката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен, Европейски Съюз към този момент е " доста по-добре квалифициран да посрещне зимата ", тъй като газохранилищата са цялостни на 90 %, подхванати са ограничения за ограничение на потреблението на сила и за диверсифициране на доставките.

Делът на газа, внасян от Русия, е понижен от 41% преди началото на войната в Украйна през февруари до 7,5% през днешния ден, акцентира тя.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел сподели, че полемиките в чешката столица са решаваща стъпка преди идната среща на върха на държавните глави и държавните ръководители в Брюксел на 20 и 21 октомври, " която ще даде опция да се направи крачка напред ".

Чешкият министър-председател Петър Фиала, който е ротационен ръководител на Съвета на Европейски Съюз, даде обещание да " свика толкоз срещи на министрите на енергетиката, колкото е належащо, с цел да се откри решение ".
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР