Лидерът на беларуската опозиция Светлана Тихановска заяви, че е получила

...
Лидерът на беларуската опозиция Светлана Тихановска заяви, че е получила
Коментари Харесай

Съпругът на Светлана Тихановска - починал в затвора в Беларус?

Лидерът на беларуската съпротива Светлана Тихановска съобщи, че е получила анонимно известие, че задържаният ѝ брачен партньор Сергей Тихановски, с който не се е чувала от март, е мъртъв , оповестява " Франс прес ".

" Днес получих доста необичайно и ужасяващо известие. Неизвестно лице написа, че брачният партньор ми Сергей е умрял в пандиза в Жодино в Беларус ", показва тя в Туитър.

" Няма доказателства за това изказване. Това не е първият път, когато се популяризират сходни клюки и не знам по какъв начин да разясня това. Не съм се чувала със Сергей от 9 март, а на юристите им е отхвърлен достъп до него ", добавя Тихановска.

Беларус е властническа страна, в която гласовете на опозицията и самостоятелните медии бяха заглушени по време на съвсем 30-годишното ръководство на президента Александър Лукашенко.

Беларуската правозащитна организация " Вясна " твърди, че понастоящем в страната има над 1500 политически пандизчии.
 Беларус осъди задочно Светлана Тихановска на 15 година затвор
Беларус осъди задочно Светлана Тихановска на 15 година затвор

Опозиционната лидерка е приета за отговорна по обвинявания в държавна измяна

Тихановски планираше да се изправи против Лукашенко на президентските избори през август 2020 година, само че беше арестуван преди вота. Вместо него в президентската конкуренция се впусна брачната половинка му Светлана, която преди ареста му не участваше в политиката. След изборите се смяташе, че тя ги е спечелила.

През 2021 година харизматиченият деятел след траял с месеци развой, в който беше приет за отговорен в образуване на вълнения и подбудителство на обществена ненавист.

Той измисли нова засегнатост за Лукашенко, като го назова " хлебарка ", а предизборният му слоган беше " Спрете хлебарката ". Поддръжниците му размахваха чехли - постоянно употребявани за заличаване на насекомите - на митингите.
 Номинираха Светлана Тихановска за Нобелова премия за мир
Номинираха Светлана Тихановска за Нобелова премия за мир

Номинацията е на президента на Литва

Тихановска написа във Facebook, че счита, че известието за гибелта на брачна половинка ѝ може да е " следващ опит на режима да окаже напън освен върху политическите пандизчии, само че и върху техните фамилии ".

" Всеки ден се безпокоя за Сергей. Много е мъчно да живееш, когато не знаеш дали брачният партньор ти е мъртъв, или не ", призна тя.

Към моментаи е наказана задочно на
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР