Този софтуер на машините е базиран на това, което се

...
Този софтуер на машините е базиран на това, което се
Коментари Харесай

Доц. Златогор Минчев: Машинният вот не е удобен за някои политически играчи

" Този програмен продукт на машините е основан на това, което се употребява на локалните избори, тъй че е прочут и процедурата е по-облекчена. Предложило сме някои неща, които да подобрят процеса. Влезли са в методиката и се надяваме да забележим по какъв начин ще се случва на практика. Следващата седмица обществено ще бъде обявена методиката, която е много по-добра от предходната година и няма да има неоторизирано приключване на данни ".
Това изясни специалистът по киберсигурност и съветник към ЦИК доцент Златогор Минчев.
По думите на госта машините са много по-сигурни от хартиените бюлетини. " В една част не могат да бъдат направени подправени бюлетините, не могат да станат невалидни и по този начин елементарно да бъде продаден вотът. Затова не е доста комфортен машинният избор на някои от политическите играчи. Няма значение какво има на флашката и има ли неточност при резултатите, то е единствено за сведение. Вашият глас се регистрира от бюлетината ", обясни доцент Минчев.
От думите му стана ясно, че хеш кодът е неповторимата компилация за всички машини. Хеш кодовете са два - единият е на ядрото, другият е на софтуерната компилация. Хеш кодът е с неповторими пароли вътре. Това е равнище на отбрана, което разрешава гласоподавателят да има вяра на тези машини и не е подправен софтуерът, акцентира доцент Минчев.
Гостът обърна внимание, че всички съвременни страни гласоподават с електронни бюлетини през мобилните си телефони, а обработката на данните става доста по-бързо. " Трябва един път вечно да вземем решение дали ще употребяваме хартиено или електронно гласоподаване. Машините изразходват доста съществено флашките. Най-вероятно ще минем към електронно гласоподаване ", уточни доцент Минчев.
Той е на мнение, че надали някой ще влага 100-200 млн. лева да си купи мандат за европарламента, само че е значимо по какъв начин броим гласовете по места. А положителната вест за жителите е, че в този момент ще се вземе поради последното броене по ГРАО.
Доц. Минчев означи, че има риск от изборите 2 в 1, тъй като жителите се тормозят, а бюлетината е дълга.
" На машината е по-бързо, само че пък и за двата избора има преференция. Бюлетините на машините за гласоподаване могат да се разлистват, а след потвърждаване на гласа ще можем да се върнем и да променим избора си ", обясни специалистът.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР