Личните пенсии могат да преминават в наследствени, с изключение на

...
Личните пенсии могат да преминават в наследствени, с изключение на
Коментари Харесай

Наследствена пенсия: Кой и кога има право на нея?

Личните пенсии могат да минават в наследствени, като се изключи пенсиите за гражданска неработоспособност, обществените пенсии за напреднала възраст, обществените пенсии за неработоспособност и персоналните пенсии. Право на наследствена пенсия имат децата, преживелият брачен партньор и родителите, изясняват специалистите от Националния застрахователен институт.
Кой има право на наследствена пенсия?

Децата имат право на наследствена пенсия до навършване на 18-годишна възраст, а след навършването ѝ, в случай че учат – за периода на образованието, само че не по-късно от навършването на 26-годишна възраст, както и над тази възраст, в случай че учат и в случай че са се инвалидизирали до 18-, надлежно до 26-годишна възраст. Децата, които поставят стаж след дипломиране, не се считат за учащи.

При гибел на двамата родители (осиновители) децата имат право на наследствена пенсия, която се дефинира от сбора на пенсиите на умрелите.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Малко над 719 000 българи получават вдовишка добавка към пен...

Преживелият брачен партньор има право на наследствена пенсия 5 години по-рано от възрастта му по член 68, алинея 1 от КСО или преди тази възраст, в случай че е инвалид.

Родителите имат право на наследствена пенсия от децата си, в случай че са навършили възрастта по член 68, алинея 1 от КСО и не получават персонална пенсия, до момента в който родителите на лицата, умряли по време на наборна военна работа, и на военнослужещите, починали при осъществяване на военна работа в интервенции или задачи отвън територията на страната, имат право на наследствена пенсия за военна неработоспособност, без значение от възрастта им.

Родителите на курсантите и школниците от междинните, полувисшите и висшите военни учебни заведения, които не са отслужили наборна военна работа и са умряли по време на и по отношение на образованието след навършване на пълноправие, само че преди приключване на периода, който се зачита за наборна военна работа според настоящото законодателство все още на настъпването на гибелта, имат право на наследствена пенсия за военна неработоспособност, без значение от възрастта им.
Как се дефинира размерът на наследствената пенсия?

Наследствената пенсия се дефинира в % от полагащата се персонална пенсия на умрялото обезпечено лице, както следва: 1. при един правоприемник – 50 на сто; 2. при двама наследници – 75 на сто; 3. при трима и повече наследници – 100 на 100. Наследствената пенсия се отпуска общо на всички лица, които имат право на нея, и се разпределя поравно сред тях.

Минималният размер на наследствената пенсия не може да бъде по-малък от 75 на 100 от за застрахователен стаж и възраст, избран за съответната календарна година. От 1 януари 2021 година размерът е 225 лева.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР