Либерално-демократическата партия на Русия (ЛДПР) предлага да се обсъди концепция

...
Либерално-демократическата партия на Русия (ЛДПР) предлага да се обсъди концепция
Коментари Харесай

Жириновски с дръзко предложение: Само две мощни партии в Русия!

Либерално-демократическата партия на Русия (ЛДПР) предлага да се разиска идея за основаване на социалдемократическа партия (СДПР) въз основата на сегашните политически структури в Държавната дума. Дискусията бе открита от водача на ЛДПР Владимир Жириновски с самодейност посредством обединение на неговата партия с Комунистическата партия на Руската федерация и " Справедлива Русия " да се построи втора политическа мощ в страната след " Единна Русия " (ЕР). Призив към Жириновски да смени името на партията, премахвайки определението " либерално-демократическа ", насочи по-рано и Олег Хомутиников, народен представител от ЛДПР в регионалния съвет на Липецк, написа Алексей Горбачов в " Независимая газета ".

Предложението за основаване на СДПР въз основа на ЛДПР и други парламентарни структури към този момент е качено на партийния уебсайт. Либералдемократите имат поради радикално да се преразгледа ролята на Думата в системата за ръководство на страната и дават за образец Съединени американски щати. Според тях даже там президентският пост играе през днешния ден много по-малка роля от Народното събрание.

" Русия би трябвало да се откъсне от предишното и да мине към двупартийна демократична система за ръководство на страната. " Единна Русия " да се назова " Консервативна партия ", а всички останали партии, в това число извънпарламентарните, да образуват една огромна социалдемократическа партия (СДПР). Това ще обезпечи равни по големина сили в парламентите на страната, опция за сформиране на съдружно държавно управление, здравословна сменяемост на властта на всички нива. Само две мощни партии ще спасят страната от застой и ще подсигуряват постоянно постоянна обстановка. "

Депутатът от ЛДПР в Държавната дума Ярослав Нилов изясни за НГ, че концепцията е показана от Жириновски в изявление пред младежкия лагер " Територия на смислите ". По думите на парламентариста предпоставката е, че след време в Русия неизбежно ще се образува двупартийна система посредством обединение на всички огромни партии. " Съответно СДПР ще включва основно опозиционни партии, а въз основа на " Единна Русия " може да се образува провластова коалиция. С оглед пророческите възгледи на нашия водач, чиито прогнози се сбъдваха към този момент нееднократно, стигаме до извода, че основаването на двупартийна система в Русия е неизбежно ", счита Нилов.

Според Борис Чернишов, различен народен представител от ЛДПР, нещата опират и до идеологическо разделяне. Опростено казано, при тази двупартийна система всички леви политически структури ще се озоват в СДПР, а центристките - в Консервативната партия. " Това ще улесни и вземането на решения в Народното събрание, и изборния развой - гласоподавателите по-лесно ще се ориентират в стратегиите ", счита Чернишов.

С право идва и въпросът коя от тези великански политически структури ще отразява ползите на либералдемократическия електорат. Защото никой от настоящия състав на Думата, в това число ЛДПР, не води демократична политика, а риториката по основните външнополитически въпроси не е доста друга от тази на Кремъл.

От друга страна, на фона на комунистите, размахващи хоругви с лика на Сталин, и на есерите (членовете на " Справедлива Русия " ) с апелите им за национализация на банките точно ЕР наподобява най-демократична.

Според Чернишов либерализмът сигурно ще бъде показан на фланга на СДПР и проводник на тези хрумвания ще бъдат днешните либералдемократи.

" Либералните хрумвания са застъпени в нашата партия. Ние се разгласяваме за демократизъм в медиите, за свободен достъп до информация, за почтени избори и ще продължим да приказваме за това. Неведнъж сме употребявали лозунга " самодържавие на личността ", споделя той.

Малцина слагат под въпрос обстоятелството, че сегашната политическа система е отживялост, а Народното събрание се е трансформирал в място, където щемпеловат решенията на държавното управление и президента. Но тук казусът не визира единствено идеологическата багра на партиите, само че и това, че никоя конструкция в Думата през днешния ден не опонира същински на Кремъл. Така стимулира да вземем за пример разочарованието си от ЛДПР Олег Хомутиников, до неотдавна също " левент " от четата на Жириновски.

Още през пролетта той съобщи, че минава в придвижването " Отворена Русия " на Михаил Ходорковски. Областният народен представител от Липецк подсети пред НГ, че напълно неотдавна също е предложил на партийното управление да се откаже от названието " либерално-демократическа ", тъй като партията не е такава. Ще посочим, че известно време след влизането си в " Отворена Русия " Хомутиников бе изключен от партията. Миналата седмица той получи и държавна депеша от Жириновски (НГ разполага с копие от нея) с молба непринудено да се откаже от мандата като народен представител от ЛДПР. Както акцентира създателят на партията, с преместването си в " Отворена Русия " Хомутиников е предал ползите на гласоподавателите, дали своят вот за него.

Депутатът от ЛДПР в Думата Сергей Каргинов повтори пред НГ, че някогашният му сътрудник, отишъл при Ходорковски, е считан в партийните среди за изменник и се обмисля по какъв начин мандатът му да бъде лишен. Той акцентира, че няма изгледи ЛДПР да бъде преименувана на СДПР. " А в партията без друго независимост колкото щеш, никой никому не запушва устата. "

Политологът Андрей Колядин, работил преди в президентската администрация, означи пред НГ, че двупартийната система е сюжет, изцяло позволен за Русия. Осъществим обаче единствено в случай че и двете партии в действителност бранят ползите на хората, а не да се подмилкват на изпълнителната власт, както става в този момент. " При основаването на партии " изпод " стига да има единствено две. Либерали и патриоти. Републиканци и демократи. Консерватори и модернизатори - споделя Колядин. - Важното е да работят. Да не отрязват от политиката даровитите хора. И да се борят за власт. "

От друга страна, управляващите няма да тръгнат към този момент към двупартиен сюжет, счита специалистът: " Всички са удовлетворени от всичко. Защото битката за власт на всяка същинска партия желае гении, качества и харизматичност... Което значи множеството днешни сиви мишки в сегашните партии да идат на бунището. А по никакъв начин не им се ще. " Това обгръща освен възможностите за радикални промени в политическата система, само че и за някаква рационализация, даже с оглед настоящия брой партии. Днес в Русия на процедура няма политическа конкуренция - липса, пагубна за качеството на всички настоящи политструктури.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР