Един от лидерите на е подал заявление, че ще

...
Един от лидерите на  е подал заявление, че ще
Коментари Харесай

Кирил Петков избра да е депутат от София, Бойко Рашков влиза в парламента вместо Настимир Ананиев

Един от водачите на „ " е подал заявление, че ще влезе в Народното събрание от 23-ти МИР-София, а не от Перник, където също бе лидер на листа.

Така досегашният народен представител от ПП-ДБ Настимир Ананиев отпада от Народното събрание за сметка на някогашния вътрешен министър, който ще влезе като народен представител, тъй като бе втори в листата в Перник след Петков, оповестява 24 часа.

По-рано през днешния ден водачът на " ИТН " Станислав Трифонов подаде заявление, с което се отхвърля да бъде депутат в 50-ото Народно заседание.

Постъпило е и заявление от Николай Тонев Колев от Движение за права и свободи с искане да не бъде разгласен за определен за депутат. ЦИК заличава Колев от листата в 27-ми избирателен регион - Старозагорски.

ЦИК заличава и Иса Емин Бесоолу от листата на Движение за права и свободи в 27-ми избирателен регион - Старозагорски, както и Николай Неделчев Юруков от листата на Движение за права и свободи в 22-ри избирателен регион - Смолянски, след подадени заявки, че се отхвърлят да са народни представители.

Постъпили са заявки и от Христо Христов Петров от " - Демократична България ", от Ивайло Ванев Вълчев от партия " ИТН ", от Кристиан Иванов Вигенин от коалиция " Българска социалистическа партия за България ", от Станислав Добринов Стоянов от партия " Възраждане ", с което декларират, че желаят да бъдат оповестени за членове на Европейския парламент и да не бъдат обявявани за народни представители.

С решение на ЦИК от през вчерашния ден Христо Петров, Ивайло Вълчев, Кристиан Вигенин и Станислав Стоянов, са оповестени за определени за членове на Европейския парламент, заради което следва да бъдат заличени от съответните листи на партиите и обединенията в изборите за народни представители на 9 юни 2024 година

Когато претендент е определен в два многомандатни изборни региона, той е задължен в еднодневен период от узнаването документално да съобщи в Централната изборна комисия (ЦИК) в коя листа желае да остане определен. Срокът за това е до през днешния ден, 14 юни, съгласно хронограмата за изборите за членове на Европейския парламент от България и за народни представители на 9 юни. Ако не подаде такова заявление, ЦИК го афишира за определен за депутат от изборния регион, в който първо е регистриран като претендент за депутат.

До 16 юни би трябвало да станат известни имената на определените народни представители.

Вчера ЦИК разгласи и окончателното систематизиране на мандатите. 

- Коалиция ГЕРБ-СДС имат 68 мандата.

- Партия Движение за права и свободи има 47 мандата.

- Коалиция " - Демократична България " имат 39 мандата.

- Партия " Възраждане " имат 38 мандата.

- Коалиция " Българска социалистическа партия за България " има 19 мандата.

- Партия " ИТН " има 16 мандата.

- Партия " Величие " има 13 мандата.

С решението се афишират и резултатите от гласуването в изборите за народни представители, съгласно получените действителни гласове в изборните секции в страната и чужбина.

Посочва се още, че в тези избори няма определени самостоятелни претенденти.

Коалиция ГЕРБ-СДС е получила 530 658 действителни гласове.

Партия Движение за права и свободи е получила 366 310 действителни гласове.

Коалиция " - Демократична България " е получила 307 849 действителни гласове.

Партия " Възраждане " са получили 295 915 действителни гласове.

Коалиция " Българска социалистическа партия за България " е получила 151 560 действителни гласове.

Партия " ИТН " е получила 128 007 действителни гласове.

Партия " Величие " е получила 99 862 действителни гласове.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР