Левоцентристкият перонист Алберто Фернандес е смятан за безспорен фаворит във

...
Левоцентристкият перонист Алберто Фернандес е смятан за безспорен фаворит във
Коментари Харесай

Левоцентрист е фаворит на президентските избори в Аржентина

Левоцентристкият перонист Алберто Фернандес е считан за неоспорим любимец във всички допитвания за президентските избори в Аржентина в неделя, само че настоящият президент, либералът Маурисио Макри мечтае да усъвършенства позициите си в последния миг.

През цялата предизборна акция упоритостите на Макри за втори мандат се сблъскваха със суровата реалност: продължаваща повече от една година криза, непреодолима инфлация, която през септември доближи 37,7 %, увеличаваща се безработица (10,6 процента) и беднотия, засягаща над една трета от аржентинците.

Маурисио Макри би трябвало също да накара аржентинците да не помнят програмата му за строги данъчни ограничения, въведена след отпущането на финансовата помощ от МВФ в размер на 57 милиарда $ предходната година посред валутната неразбория, когато аржентинското песо изгуби 70 % от цената си по отношение на януари 2018 година

На финалната права на изборите обаче 60-годишният инженер се окопити, изключително в събота с всеобщата готовност на въодушевени от лозунга "Да, допустимо е " (еквивалентът на "Да, можем " на Барак Обама) негови последователи в Буенос Айрес, неговата историческа цитадела, чийто кмет той беше от 2007 до 2015 година

Той се показа добре и на президентския спор идващия ден, въпреки и да не може да се получи удостоверение от анкети, които към този момент са неразрешени до изборния ден, и които до тогава посочваха растяща разлика в интерес на Фернандес.

Маурисио Макри желае да обърне наклонността от първичните избори от 11 август, на които Фернандес бе пръв със 17 пункта преднина и се очерта като любимец за президентските избори.

"Ще обърнем изборите и бъдещето на Аржентина. Имаме потребност от вас, с цел да построим мечтаната от нас Аржентина ", сподели той в събота и изясни, че желае да продължи промените и да приключи оздравяването на държавните финанси.

"Трудностите не би трябвало да ви карат да се съмнявате във всичките ни триумфи, в постигнатото от нас, в метода, по който желаеме да живеем. Не им давайте да ви откажат от фантазиите ви ", настоя той в сряда.

Президентът и претендентът му за вицепрезидент, десният перонист Мигел Анхел Пичето, закриха акцията си в Кордоба, на 700 км на север от столицата, в удобна за тях територия.

Именно в тази провинция Макри получи 72 % от гласовете през 2015 година, което наклони везните в негова изгода и той победи перониста Даниел Сиоли с 51,33 на 48,66 % от гласовете.

Алберто Фернандес може да разчита на позитивни за него социологически изследвания, откакто съумя да сплоти към себе си целия перонистки набор, поощрен от мощния имидж на поддръжката на някогашната президентка Кристина Киршнер (2007-2015 г.), която е негов претендент за вицепрезидент.

Обичана от някои, ненавиждана от други, Киршнер преди пет месеца изненадващо се отхвърли да се кандидатира за президентския пост и се причисли към Фернандес, който беше шеф на канцеларията й. Тази тактичност им разрешава да разчитат по едно и също време на симпатизантите на Киршнер без освен това да губят вота на перонистите, които се бяха отдръпнали от някогашната президентка.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР