Лекият вятър и тихото ромолене на дъжда придават на древните

...
Лекият вятър и тихото ромолене на дъжда придават на древните
Коментари Харесай

Блестящото ново бижу по Пътя на коприната в Централна Азия

Лекият вятър и тихото шумолене на дъжда придават на античните калдъръми различен образ. В трепкащата светлина на една-единствена далечна улична лампа се виждат тюркоазени, кралско-сини и медено-жълти плочки, останали от антични времена. Те блестят над портал или така наречен pishtak, затрупан с куфическо писмо, споделя BBC.

„ Шах-и-Зинда е най-свещеното място на Самарканд “, шепне лидерът Катя, минавайки из оградените с високи стени алеи на този великански некропол в Узбекистан, отдаден на Касим Ибн Абас, братовчед на пророка Мохамед, който е виновен за преместването на исляма в тази част на света през 7-ми век.

Градът е именуван „ Бижуто по Пътя на коприната “, тигелът от култури и религии, оживените базари и могъщи монументи на Самарканд, в миналото са въодушевили безчет поети. Сред тях и Джеймс Елрой Флекър, който написа за мастика от розови бонбони, масло и подправки в епичната си поема „ Златният път към Самарканд “.

На двадесет минути от блестящото ново летище на Самарканд, по асфалтова пътна артерия, която грубо се подиграва на мрежата от разрушени пътища в страната, се издига чисто новият курорт Silk Road Samarkand. Той е толкоз величествен, колкото всичко Амир Тимур (който е роден в сегашен Узбекистан и основава разпростиращата се в Азия Тимуридска империя) можеше да мечтае. Осем първокласни хотела и уелнес центрове в жанр небостъргач са струпани към необятен канал, употребен за тренировки на първенци по гребане по време на Съветския съюз.

Свързан с велосипедни алеи и засаден с хиляди дребни фиданки, мястото е към момента необработено и ново. През пролуките в дърветата е допустимо да се видят сглобяеми здания, където 15 000 служащи са живели през две години и половина, нужни за построяването. Най-големият комплекс от този тип в Централна Азия, коства към 580 милиона щатски $, с цел да бъде издигнат с инвестиция от локалния петролен и заможен олигарх Бахтийор Фазилов и китайска хотелска група.

Няма място в историческия център на Самарканд за създаване на план от подобен мащаб, по тази причина го построихме тук “, споделя генералният управител Роланд Обермайер.

С оповестената цел за „ поощряване на локалната просвета “, в сърцето на този съвременен комплекс е по този начин нареченият Вечен град. Това е красиво осъществена – въпреки и ненапълно дезинфекцирана – версия на античен Самарканд, цялостна с куполи и джамии, заведения за хранене, сервиращи сомса (пикантни сладкиши) и шашлик (шишчета с месо) и магазини в жанр базар, където най-хубавите занаятчии в страната показват своите вековни занаяти.

Подобно на Амир Тимур, който трансформира Самарканд в културен център, Вечният град цели да резервира изкуствата и античните обичаи на Узбекистан “, изясни майсторът на керамика от шесто потомство Абдула Нарзулаев, чиято работа може да се откри в Британския музей.

Когато беше избран отново през 2021 година, актуалният президент Шавкат Мирзийоев говореше за основаването на нов Узбекистан с промяна на правосъдната система, либерализация на стопанската система и нова политика на бистрота и приемливост. Робският труд, който в миналото е принуждавал милиони узбеки (включително деца) да вървят на полетата, с цел да берат памук, най-сетне беше неразрешен през март 2022 година Но към момента има опасения за човешките права в други области и притежателите на локални магазини се притесняват, че това евентуално ще възпира туристи от посещаване.

Тъй като популацията е едно от най-бързо възходящите в света и едно от най-младите, безработицата също е проблем за Узбекистан. Повече от 11% от популацията живее под прага на бедността и със междинна месечна заплата единствено към 300 щатски $. Близо два милиона узбекистанци работят в чужбина – множеството от тях в Русия. Но някои се прибират.

Има доста хора като мен, които се връщат от чужбина, тъй като е допустимо да си намерят работа в този момент “, споделя фронт офис управител от Ташкент, който се завръща в Узбекистан, с цел да поеме работа в Silk Road Samarkand. Новият комплекс е разкрил до момента над 2000 работни места.

Докато слънцето залязва в алена локва над назъбените кътници на планинската верига Хисар, майсторът по керамика Нарзулаев извежда последния клиент от магазина си.

Виждате ли, че сътворяваме още веднъж, ние живеем още веднъж. Това е вяра за нас след толкоз доста години на обезсърчение “, споделя той. Усмихва се необятно. „ И в последна сметка, както един път сподели Конфуций: няма значение какъв брой постепенно вървиш, стига да не спираш. “
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР