През 2023 г. летищата по света са обслужили 8.5 милиарда

...
През 2023 г. летищата по света са обслужили 8.5 милиарда
Коментари Харесай

Кои са 10-те най-натоварени летища в света?

През 2023 година летищата по света са обслужили 8.5 милиарда пасажери. Това е с 27% повече от 2022 година, което демонстрира, че интернационалните пътувания последователно се възвръщат след Коронавирус удара. Въпреки това броят им към момента е с към 6% по-малък от преди пандемията, сочат предавателни данни на Airports Council International.

Възраждането на интернационалните пътувания е добра вест за самолетните компании с огромни интернационалните мрежи, до момента в който свръхевтините американски компании, фокусирани върху вътрешния пазар, изпитват усложнения през последните месеци.

И макар че множеството към момента са на облага, някои отстъпват фрапантно в класацията на най-натоварените летища. По време на пандемията те процъфтяваха поради рестриктивните мерки при интернационалните пътувания, пишат от CNBC.

Ето я и класацията на най-натоварените летища за 2023 година
10. Международно летище Индира Ганди в Ню Делхи
Собствениците на летището в Индия имат фондация за възстановяване на качеството на живот, на образованието, здравето, и хигиената в страната. Като напъните им са ориентирани към три звена – обучение, опазване на здравето и публични услуги.  
9.  Международно летище Чикаго О`Хеър
Летище О`Хеър стартира като дребна база за произвеждане на военни самолети по време на Втората международна война. Днес то е едно от най-големите летища в света. Като през 2022 година то е било 4-тото най-натоварено. 

В О‘Хеър има специфична зона за деца, наоколо до Терминал 2. В нея има играчки, структури за катерени, видеоигри на тематика летище и други. А в бар на Терминал 3 има пиано за всеки запалянко.
8. Международно летище Лос Анджелис
Заразлика от доста други летища това в Лос Анджелис е последна дестинация за над 88% от пасажерите, кото минават презз него. Само 12% се прекачват. 

За летището в града на ангелите има ария – „ LA International Airport ” написана от Лиан Скот през 1970 година. Годиан по-късно песента е презаписана от кънтри изпълнителката Сюзън Рей.
7. Летище Истанбул
Летище Истанбул обслужва повече от 350 вършени и интернационалните дестинации. То е проектирано да обслужва 200 милиона пасажери годишно. И макар че към момента не е там, то има голям прогрес. А в случай че реализира тези числа ще бъде най-голямото летище освен в Европа, само че и в света.

Кулата за въздушен надзор на летището е под формата на лале – известно и алегорично цвете в турската просвета.
6. Международно летище Денвър
Близо 78 милиона души са употребявали летището в Денвър за 2023 година, все пак то изпада от класацията с 3 места спрямо  2022 година.  Денвър е най-голямото по повърхност летище в Съединени американски щати и второто в света.

Освен като летище, то дункционира и като художествена изложба. В него могат да се намерят голям брой картини, фрески и арт съоръжения както по стените, по този начин и окачени по тавана и пода. В летището постоянно има и гостуващи изложения. През лятото има опция за мини голф пред летището. А зимата има опция за кънки на лед.
5.  Международно летище Токио Ханеда
Пътническият трафик на Ханеда е скочил с 55% по отношение на 2022 година.

Летището в Япония, както и самите японци, е известно като едно от най-пунктуалните летища в света. За 2018% година 85,6% от полетите от Ханеда изхвърчат в точния момент за савнение междинният % за летища от сходен размер е 77,1%

Летището в Токио има 5 звезди за качество от Skytax. Единственото друго летище с такава премия в класацията е това в Истанбул.
4. Лондон Хийтроу
Летището в Лондон се изкачва с 4 позиции съпоставяне с 2022 година. Те обслужват приблизително 128 178 пасажери всеки ден. Или над 67 милиона пасажери годишно.

Лондон Хийтроу застава зад идеята за нулеви чисти излъчвания до 2050 година. Според тях, с цел да се защитат изгодите от авиацията, въглеродът би трябвало да се отстрани от летенето. Това  е допустимо с посредством непрекъснати усъвършенствания на ефикасността на устойчивото авиационно гориво, пишат на уеб страницата си.
3.   Международно летище Далас/Форт Уърт
То губи позиция съпоставяне с 2022 година. Като през 2023 година е обслужило 79 милиона пасажери.  

Международно летище Далас е първото въглеродно неутрално летище в Северна и Южна Америка, пишат на уеб страницата си.

Според ESG отчета им за 2023 година – 69% от употребяваната сила на летището е от възобновими източници. Летището в Далас е съумяло да понижи с 81% излъчванията си от въглероден диоксид съпоставяне с 2010 година. Както и да спести 855 милиона литра питейна вода, посредством потреблението на непитейни източници.
2. Международното летище в Дубай
Летището в Дубай се изкачи от 5-то до 2-ро място през тази година в класацията на ACI.  То е третото по-големина летище в света във връзка с общия трафик.

През 2017 година през него минават 88 милиона пасажери, съгласно данни от уеб страницата им. А през 2019 година инсталираха системи за слънчева сила. Тази самодейност е обвързвана с задачата на Дубай до 2030 година да понижи с до 30% потреблението на сила в града.

Международното летище в Дубай има потенциала да обслужва 90 милиона пасажери годишни и да прави 8 000 полета седмично.
1. Международно летище Хартсфилд-Джаксън Атланта, Джорджия, Съединени американски щати
Летището резервира своето първо място от миналогодишната ранглиста. Хартсилд-Джаксън e летището с най-вече гейтове в света – 192 гейта – 152 вътрешни и 40 интернационалните. И обслужва приблизително 286 000 пасажери дневно.

За миналата 2024 година през него са минали 104,7 милиона пасажери.

От 1998 година Хартсфилд-Джаксън е най-натовареното летище за 23 от 24 години, съгласно уеб страницата им.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР