Лекар в Мадан се разследва заради фиктивни ваксинации срещу COVID-19.

...
Лекар в Мадан се разследва заради фиктивни ваксинации срещу COVID-19.
Коментари Харесай

Разследват лекар в Мадан за фиктивни ваксинации срещу COVID-19

Лекар в Мадан се проверява поради фиктивни имунизации против COVID-19. В електронната система като ваксинирани са вписани хора, на които той действително не е сложил доза. Прокуратурата образува досъдебно произвеждане, описват от bTV.
Жена отива да се имунизира с препарата на " Янсен ". И схваща, че към този момент има сложена доза от друга ваксина - " Астра Зенека ". При това от персоналния ѝ доктор.

" Направих си имунизацията и отидох на работа, споделиха ми, че по-късно ще ми издадат документа, единствено би трябвало да се обработи в системата. След половин час ми се обадиха и ми споделиха, че имам сложена първа доза на " Астра Зенека ", която не знам от кое място е пристигнала ", изясни дамата.

В тази обстановка се оказват още трима души. Двама от тях също са от пациентската листа на лекаря. Версията на лекаря доктор Георги Андреев е, че е позволена техническа неточност.

" Няма да приказвам нищо, с цел да не пострадат сътрудници. Не съм правил фиктивни имунизации, позволили сме механически неточности с програмата ", твърди лекарят.

През месец май, след получен сигнал, локалното РЗИ прави инспекция. Установени са нарушавания на Наредбата за имунизациите, поради, които е формиран акт на лекаря. С какъв брой е санкциониран - здравното министерство не показва в писмения си отговор до bTV. Здравната каса също глоби доктор Андреев - с по 150 лв. за всеки случай на фиктивна имунизация.
Преди два дни прокуратурата образува досъдебно произвеждане по случая - за компютърна машинация.

" Затова, че причинителят през април и май месец е поддържал подвеждане у чиновници в РЗОК-Смолян, че са имунизирани избрани лица с ваксина от него, като е въвел компютърни данни в електронния указател на ваксинираните лица, а в реалност не е сложена ваксина, задачата е да се набави полза за себе си или другиго ", изясни Недко Симов, областен прокурор на Смолян.Проверява се целият интервал, в който лекарят е поставял ваксини против COVID-19, с цел да се види дали няма и други фиктивни имунизации. Работи се по разнообразни версии - в това число претекстът да е 10-те лв., които касата заплаща на лекарите за сложена доза или пък самите пациенти да са поискали фиктивното имунизиране.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР