Лекар от спешното отделение в Айдахо, известен като опитен скиор,

...
Лекар от спешното отделение в Айдахо, известен като опитен скиор,
Коментари Харесай

Лекар загина, погребан под лавина

Лекар от незабавното поделение в Айдахо, прочут като умел скиор, е умрял, откакто е провокирал лавина по време на каране на ски в петък.

(Във видеото е архивно, от него може да научите повече за: Трима скиори починаха при лавина в Алпите)

Двама опитни скиори са пътували в петък по връх Доналдсън в планинската верига Лост Ривър в щата Айдахо, когато единият от скиорите е умрял, откакто е бил заровен от лавина , се споделя в отчет, оповестен в събота, на Лавинния център " Соутут " и Лавинния информативен център в Колорадо.

Скиорът е разпознат от службата на коронера на окръг Къстър като доктор Терънс " Тери " О'Конър, 48 година, оповестява Idaho Mountain Express.

Според отчета двамата скиори се спускали, когато О'Конър " задействал и бил застигнат от дребна лавина ".

След това свличането е отнесло О'Конър надолу по ската, предизвиквайки втора и по-голяма лавина. Партньорът на О'Конър, който не е разпознат, е употребявал сателитно информационно устройство, с цел да повика помощ, след което се е спуснал по пътя на лавината, с цел да открие О'Конър.

Според отчета скиорът е съумял да открие О'Конър със избавителния си предавател и сондата. О'Конър е бил покрит под най-малко 5 фута сняг.

Според отчета приятелят на О'Конър го изкопал от снега с лопата и започнал да прави изкуствено дишане. Екипи за търсене и избавяне се отзовали и го евакуирали, само че той не оживял след случая.

Инцидентът от петък е последният смъртен случай от лавина в Съединените щати. По данни на Лавинния информативен център в Колорадо всяка година се случват десетки смъртни случаи от лавини, най-вече с присъединяване на скиори, сноубордисти и снегоходци.

В неделя Лавинният информативен център в Колорадо заяви, че през зимния сезон 2023-2024 година са починали 16 души, в това число 10 скиори. През предходния сезон е имало общо 30 смъртни случая, породени от лавини.

Загиналият е запомнен като " извънреден доктор ".

О'Конър е бил доктор в незабавното поделение на болница " Сейнт Люк Ууд Ривър " в Кечъм, Айдахо. Комисията на лекарите от EMS в Айдахо удостовери гибелта на О'Конър в изказване, оповестено в събота във Фейсбук.

" Тери беше извънреден доктор и изигра основна роля в ранните дни на пандемията COVID-19, като в действителност показва ролята на медицинския шеф на EMS в региона на публичното здраве в границите на общността. Загубата му ще се отрази не единствено в самата котловина, само че и в целия щат и район ", обявиха от комисията. 

В обява в блога от 2021 година болничното заведение означи уговорката на О'Конър към общността в долината на река Ууд по време на пандемията от ковид. Той също по този начин е бил основен откривател на изследването COVID-19 за новите разновидности и имунния отговор към вируса.

Извън работата си О'Конър е бил също по този начин велосипеден екскурзовод, ски патрул, рейнджър в Службата на националните паркове за алпинизъм, ултрамаратонец и скиор в планината, се показва в обявата в блога.

Последният случай с лавина тази година

Смъртта на О'Конър е третият смъртен случай в лавина през май , съгласно Информационния център за лавините в Колорадо.

В четвъртък двама скиори починаха в лавина в каньона " Самотният връх " - планински връх в югоизточната част на Солт Лейк Сити, Юта. Трети скиор е оживял при случая и е бил избавен и откаран в болница, откакто е " съумял да се изкопае ", оповестяват управляващите.

През март имаше пет смъртни случая, при които скиори, сноубордисти и сноумобилисти бяха застигнати и убити от лавини. През януари управляващите в Колорадо предизвестиха феновете на зимния отдих да не навлизат в задната част на планината и издадоха няколко специфични лавинни предизвестия.

" Алпинистите, скиорите в планината и снегоходците са надалеч по-склонни да бъдат въвлечени в лавини. Една от главните аргументи за увеличение на смъртните случаи от лавини е взривът в планинската промишленост и отдиха ",  според Горската работа на Съединени американски щати.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР