Легионела пневмофила се развива във водопроводните тръби, когато топлата вода

...
Легионела пневмофила се развива във водопроводните тръби, когато топлата вода
Коментари Харесай

Проф. Тодор Кантарджиев: Намаляване на температурата на водата под 55 градуса крие риск от легионела

" Легионела пневмофила се развива във водопроводните тръби, когато топлата вода не е гореща и когато студената вода през летните месеци е с висока температура. Така че, в случай че се понижи температурата на топлата вода до и под 55 градуса за клиентите на  " Топлофикация-София ", каквото предложение има, това крие заплаха от болести като легионела и други, породени от размножаващи се във водопроводните системи бактерии от жанр легионела, които са десетки  серотипове ", разяснява за БНР проф. Тодор Кантарджиев , някогашен шеф на Националния център по заразни паразитни заболявания, в този момент консултант на Столична община по здравните въпроси.
" Когато температурата на застояващата във водопровода вода е към 25 - 30 и на 30 градуса, точно легионелите се развъждат, както и в протозоите , защитени от действието на хлора, се развъжда причинителят на дизентерия и други рискови за здравето на човек микроби .

Първото уединяване на легионела пневмофила в Европа е направено в България през 80- те години. Прави го екип, управителен от военния микробиолог проф. Ангел Томов. Като млад микробиолог  участвах в проучването на този бацил - мъчно култивиращ се на специфични хранителни среди - той се развъжда във водопроводите и в откритите и закрити водоеми , в езерата. Размножава като живее в протозои едноклетъчни, в познатите ни от биологията " чехълчета ". Работейки над тях потвърдих, че други рискови микроби, които мъчно се развъждат в нежива външна среда, се развъждат в тези " чехълчета ". Такъв беше микробът, извършител на туларемията. И този бацил предизвиква доста тежки пневмонии. Такава зараза имахме 1997 година с 380 регистрирани заболели.

 Pixabay

Изучавайки протозоите се оказа, че има и други доста патогенни и рискови единствено за индивида микроби , като причинителят на коремния тиф, на холерата, които се развъждат в индивида и боледува единствено индивида, само че във външната среда не са трайни. Това е по този начин, тъй като във водоемите има доста бактериофаги - вируси, които характерно убиват тези бактерии.

Но ние доказахме, че тези бактерии, когато се развъждат в " чехълчетата ", в протозои, в едноклетъчни микроорганизми, те не биват убивани от вирусите и по тази причина се популяризират от бактериофагите. И по тази причина, когато възникне в някой водоем коремен тиф, той остава с години във външната среда.

Доказахме също че, когато се хлорира питейната вода, в случай че са в протозои рисковите микроби, в това число причинителят на дизентерията, хлорът не ги убива .

Именно по тази причина е доста значимо водопроводните системи да се поддържат чисти , водата да се филтрира, да няма протозои, които да колонизират водопроводните системи, с цел да бъде водата безвредна за прилагане и пиянство ", разясни проф. Кантарджиев и добави:

" Затова предлагам , когато човек е бил на отмора или дълго време отвън дома си и не е употребена водопроводната вода, би трябвало да се отворят прозорците, или да се пусне вентилатор в банята, по-късно да остави топлата вода от душа и чешмата да се източи . Правилото е човек да излезе отвън банята, с цел да не диша от изпаренията, тъй като от тях също може да се болести - това е така наречен заразен аерозол - дребни водни частици, в които има легионели и други микроби, които са се намножили във водопровода. Това предписание важи и когато отивате на хотел, на отмора ", това разясни още проф. Кантарджиев.

" Не е прищявка, че горещата вода, която ни се подава от топлофикациите е 60 градуса, тъй като тя има дезинфекциращо деяние върху тръбите и понижава количеството на микроорганизмите ", заключи проф. Кантарджиев.

 БГНЕС

Във връзка с записаните в редица страни случаи на изострен хепатит с незнайна етиология при деца , проф. Кантарджиев съобщи, че данните, че при една част от засегнатите деца той води до остра хепатална уязвимост и нужда от трансплантация, приказва за сериозността на казуса .

" Предупредих за това още преди две седмици, откакто данните бяха оповестени за първи път от Европейския център по заразни заболявания в Стокхолм, когато бяха открити 74 деца с хепатит от Англия. Към днешна дата се надявам, че случаите да се наблюдават и у нас.

Повече от 50 на 100 са потвърдени аденовируси и по тази причина е допустимо те да са повода за хепатита . А с изключение на хепатитните вируси - А, Б, С, Д, Е има и т.нар. хепатотропни вируси , които също могат да обиден много рисково и черния дроб.

Всички вирусни инфекции могат да бъдат потвърдени тук, в Националния център по заразни и паразитни заболявания.

И в този момент всички такива съмнителни случаи ще бъдат изследвани с изключение на за аденовируси, и за други вируси, които имат хепатотропни характерности . Грипните вируси даже при един възрастен човек с тежък грип, в случай че го изследваш ще установиш, че има засягане на черния дроб. В момента се мисли, че някои от респираторните вируси също биха могли да причинят такова засягане на черния дроб ", заяви още проф. Кантарджиев.

 Снимка: Гергана Хрисчева

" Родителите не би трябвало да се тормозят по отношение на този неуточнен хепатит. Трябва да покачат хигиената при децата като цяло. Но също да подчертаем, че се потвърди, че това няма нищо общо с векторните ваксини против Covid - 19 въз основата на аденовирус. Така че, занапред с повишението на температурата идват разнообразни благоприятни условия за заболявания като салмонела, както към този момент обясних за легионелата, а също и след преваляванията децата да се пазят от кърлежи ", още проф. Кантарджиев.

Той напомни какви лекарства се ползват при деца и възрастни, в случай че се откри захапване от кърлеж.

До думите на проф. Кантарджиев, Covid - 19 не е липсващ . Но няма данни за нови разновидности на Омикрон. Той е преобладаващият в този момент - разновидността БА2. Най-важното е, че вирусът е с понижена степен на болестотворност.

Парагрипните вируси, грипните и други сега съвсем изчезват, адено и риновирусите също понижават, само че ще бъдат заместени от ентеровирусите с повишение на температурите, добави епидемиологът.

Още по тематиката в звуковия файл.

Легионелозата е остра бактериална зараза с аерогенен механизъм на предаване. Тя е евентуално смъртоносно инфекциозно заболяване. Предизвиква се в 90% от случаите от Legionella pneumophila, или от други типове на жанр Legionella. По клинични прояви болестта протича или като Легионерска болест – тежка пневмония с висока смъртност, или като Понтиак тресчица – леко грипоподобно заболяване.(бел.ред.)
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР