Леденото изкушение във фунийка най-замърсено, опакованите – чистиВсеки втори сладолед

...
Леденото изкушение във фунийка най-замърсено, опакованите – чистиВсеки втори сладолед
Коментари Харесай

Всеки втори насипен сладолед е заразен с ешерихия коли

Леденото прелъщение във фунийка най-замърсено, опакованите – чисти

Всеки втори сладолед във фунийка има ешерихия коли. Това откри проучване, направено от Центъра по биология на храните, поръчано от.

За теста са взети общо 10 сладоледа от разнообразни павилиони, като 7 от тях са закупени от заведения на столична улица, а три - от търговски центрове. Пробите са набрани на 17 август, като след закупуване на леденото прелъщение са сложени в стерилни пликове и затворени в хладилна чанта.

Внимавайте с витрините по паркове и градинки

Изследването пък е направено в същия ден директно след закупуването им и два дни по-късно - на 19 август, при седем от тях е открито съществуване на колиформи, което допуска някакъв тип замърсяване. След изчакване на нужното за тестът отчитане в границите на още два дни излиза наяве, че в 5 има ешерихия коли. За съпоставяне при проучване, направено още веднъж по поръчка на „ Телеграф “ през 2020 година, са взети 11 проби, а ешерихия коли е открита в четири от тях.

Оказва се, че по-сигурното място за покупка на насипен сладолед е от моловете. При взети три проби оттова единствено в една е открито съществуване на ешерихия коли, като на място употребяват една и съща лъжица за сервиране и я измиват в буркан, изравен от горната страна на щанда. Има и случаи, в които са закупени проби сладолед от една и съща марка, само че на разнообразни места, при които е открито, че в тези от закритите търговски центрове няма съществуване на бактерии. Това демонстрира, че по-голяма е вероятността замърсяването да е при продажбата, а не в самото произвеждане. Повечето от тестваните, при които има замърсяване, е в резултат на човешката интервенция при сервирането.

Метод

Изследването е направено за да се откри съществуване на ешерихия коли и колиформи, като за количеството се вършат други разбори. За задачата доктор Сергей Иванов, който направи теста, приготви 12 контейнера с течност, която се назовава среда, посредством която се открива съществуването на бактерии. В 10 от тях са за проби от насипен сладолед, една от пакетиран, закупен от обект на комерсиална верига, която се оказа чиста като сълза, което е индикатор, че в предприятията за произвеждане и пакетиране хигиената е на високо равнище. Последният 12-и резервоар пък се употребява като база за съпоставяне и в него съзнателно се вкарва бактерията, с цел да се подсигурява, че пробата е годен. Д-р Иванов разяснява, че контейнерите, в които течността от кехлибарена се оцвети в зеленикава, са позитивни, т.е. има замърсяване.

Екипът на медията видя: Продавачка яде непосредствено от кутиите, след това сипва на клиентите

Покупка

Сладоледът, който се употребява за тестванията, е платен от 10 разнообразни места, като част от него е от комерсиална улица, а останалото от щандове в столичен мол. Репортери на „ Телеграф “ откриха редица нарушавания при продажбата на леденото прелъщение. Нито един от търговците не ползваше ръкавици. Само на 3 от общо 10 места за всяка бака с разнообразни усети имаше разнообразни лъжици. На останалите употребиха една, която след приложимост се потапя в обичания на търговците буркан с вода, който е идеалната среда за развиване на редица замърсявания и бактерии. Най-фрапиращият случай, който бе открит при покупката на сладолед, е, че момичето, което го сервира, с лъжицата бърка непосредствено от баката и дегустира усетите, които се оферират.

Ползването на една и съща лъжица за сервиране благоприятства за развиването на бактерии. Масово сладолед във фунийка се продава в паркове и по улиците.

Сладоледът, който се употребява за тестванията, беше закупен в чашки и купички, а не в обичаните на доста деца вафлени фунийки. Търговците обаче не употребиха нито ръкавици, а тук-там даже и салфетки нямаше, което е причина за замърсяване с бактерии и на самата фунийка, която се употребява.

Друг проблем е, че всеобщо лъжичките, които се дават със сладоледа, не са опаковани поотделно, а стоят на щанда в картонена чашка и всеки си я взима самичък. На доста от местата не бяха оповестени и алергените, които съдържа сладоледът.

Замърсяване

Наличието на ешерихия коли е в резултат на неприятна хигиена на продавача или в предприятието, където е създаден сладоледът. Често при продажбата на леденото прелъщение се употребява една и съща лъжица, която се мие в съд с вода, подложен отвън хладилната част. Така високата външна температура, както и остатъците от сладоледа по лъжицата, в комбиниране с допира на индивида благоприятстват разпространяване на разнообразни бактерии, в това число и ешерихия коли. Това може да стане при обслужване без ръкавици или досег на прибора със нечисти повърхности.

Консумацията на нечисти храни води до диария

Ешерихия коли е микроорганизъм, обитаващ долните отдели на храносмилателната система при индивида и други бозайници. Заразяването става по фекално-орален път, само че е допустимо и в битови условия - при незадоволително добра персонална хигиена. Симптомите на зараза с ешерихия коли са стомашен дискомфорт - колики, диария, гадене, повръщане. Бактерията е извънредно устойчива във външна среда - над 100 дни. Стомашно-чревната форма на заразяването с ешерихия коли може да докара до дехидратация, токсикоза, сепсис. Сепсисът е симптом за отравяне на кръвта с бактерията и води до висока температура, промени в дихателната и сърдечносъдовата система. Пациентът е с заплаха за живота заради разпространяване на патогенния извършител в кръвта и в случай че не бъде навреме настанен в болница и лекуван с широкоспектърни антибиотици, последствията могат да бъдат съдбовни.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР