Лъвът от мемориала на Желязната I-ва Софийска дивизия ще бъде

...
Лъвът от мемориала на Желязната I-ва Софийска дивизия ще бъде
Коментари Харесай

Ноември ще бъде готов Лъвът от мемориала на Желязната I-ва Софийска дивизия

Лъвът от мемориала на Желязната I-ва Софийска дивизия ще бъде подготвен през ноември. Това сподели пред публицисти заместник-кметът на Столична община доктор Тодор Чобанов.

Д-р Чобанов, дружно с народни представители взе участие в празничните празнувания, проведени от Столична община във връзка 109-годишнината от оповестяването на независимостта на България от Османската империя. Чобанов осведоми, че сега тече реставрацията на бронзовия лъв, който в продължение на десетилетия е бил съхраняван в деструктивна среда .

 Фандъкова: Възстановяваме войнишкия мемориал пред НДК
Фандъкова: Възстановяваме войнишкия мемориал пред НДК

Още през 1983 година лишават акт 16 на паметника „ 1300 години България ”...

Очаква се неговата реституция да завърши в средата на октомври и по-късно да бъде инсталиран на място. За възобновяване на мемориалния комплекс има гражданска петиция и подписка.

Припомняме, че Мемориалният комплекс, отдаден на починалите в балканските и Първата международна войни , е бил ситуиран на мястото на паметника " 1300 години България ". Рушащият се монумент бе демонтиран при започване на юли месец тази година. Именно това е мястото, на което се чака да бъде възобновен Мемориалният комплекс на Желязната I-ва Софийска дивизия.

Той се състоял от три паметните стели, на които са били изписани имената над 3000 воини. В центъра на фундамент е бил повдигнат бронзов лъв. " През ноември ще имаме красива и почтена визия на това място ", съобщи доктор Чобанов.

 Снимка 313963
Източник:

По мотив 22-ри септември Денят на Независимостта на България , доктор Чобанов уточни, че това една от най-големите победи на българската държавност.

" Една дата, която дружно със Съединението върна в най-истинския смисъл на думата нашата антична страна на европейската карта. Независимостта е извънредно значима, тъй като въпреки и обединена, въпреки и свободна България е с лимитирани благоприятни условия на интернационалната сцена - не може да подписва сама контракти, употребява един режим на интернационална търговия, който на процедура лимитира нашата стопанска система. Независимостта е в действителност е един доста огромен триумф, тъй като е станала единствено с умела работа и с изпипване на дипломатическите маневри ", сподели още той.

 Преди 109 години се наредихме измежду другите европейски нации
Преди 109 години се наредихме измежду другите европейски нации

Дедите са направили два забележителни интернационалните акта с големи последствия - Съединението и оповестяването на Независимост

Той бе безапелационен, че точно в границите на Европейския съюз, България може да бъде същински самостоятелна. По думите му председателството на Европейски Съюз е реализация на тази самостоятелност, за която приказваме през днешния ден.

" Председателството е жест от цяла Европа към нас, че ние сме пълноправен член на един в действителност важен и значим съюз - съюз на полезности и на споделени визии за бъдещето ".

 Честваме Независимостта на България
Честваме Независимостта на България

Княжество България става самостоятелна страна отпред с коронования цар Фердинанд
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР