Лъжите обикновено не издържат проверката на времето, а още по-малко,

...
Лъжите обикновено не издържат проверката на времето, а още по-малко,
Коментари Харесай

El Pais: Безсмислено е да искаш национална независимост в глобализиран свят

Лъжите нормално не устоят инспекцията на времето, а още по-малко, в случай че те се основават на остарели концепции, даже и да имат силата да разпалят сърцата ни. В глобализирания свят, в който човечеството е изтъкало мрежа от комплицирани връзки, болшинството от английските жители са разрешили да бъдат съблазнени от една фантазия: възобновяване на националния суверенитет. Това написа електронното издание на вестник El Pais в материал, представен от организация " Фокус ".
Но действителността е упорита, а комплицираните договаряния с Европейския съюз свидетелстват повече от лъжите, които стоят зад това начинание: те също по този начин подчертаха невъзможността за приемане на форма на самостоятелност, обвързвана с XIX век, опитана 200 години по-късно. С това, че в голямото си болшинство младите в Обединеното кралство отхвърлиха Brexit, те демонстрираха, че схващат сегашното и бъдещето на света, в който границите са неразбираеми, по-добре от възрастните. В този свят актьорите се събират в огромни блокове, а стопанската система, политиката и културата от дълго време са приспособени към световната екосистема .
Популизмът подхранва кухите обещания, които се дават, с цел да се привлекат масите. След това реализира краткосрочни резултати на изборните урни. Но личните му водачи вършат спорни изказвания през цялото време. Борис Джонсън пази завръщането на " демократичния надзор ", като изважда страната си от органите за взимане на решения в Европейски Съюз. Но в това време той споделя, че Англия е част от Европа и не може да ѝ обърне тил. Миналата седмица на Конференцията за сигурността в Мюнхен, министърът на защитата на Англия Гавин Уилямсън приказва за нуждата Европа да остане единна, даже когато държавното управление му договаря излизането на Обединеното кралство от Европейски Съюз.
Каталунските сепаратисти желаят самостоятелност от Испания и в началото твърдяха, че желаят Каталуния да ги съставлява пред европейските институции. Те желаят цялостен суверенитет и самоопределяне, само че прибягват до престижа на Брюксел и европейските институции, даже когато отхвърлят най-хубавия си търговски сътрудник: останалата част от Испания. Също както при искащите излизане на Англия от Европейски Съюз, не е в най-хубавия интерес на каталунските сепаратисти да водят същински договаряния, тъй като те биха разкрили безсмислието на това да се движат против посоката на историята, с цел да прегърнат миража на независимостта в свят, в който никой не е стопанин на земята им повече, и където суверенитетът се споделя посредством наднационални институции от всевъзможен тип .
Трудностите на спирането на връзките със Съюза, към който Обединеното кралство се причисли преди единствено 46 години, не могат да се сравнят с тези, с които се сблъскваха в предишното и сегашното територии, свързани от епохи с една страна, като провинция Квебек в Канада и, несъмнено, Каталуния. Ако бъде реализирана самостоятелност, тя в последна сметка ще се трансформира в конвенционализъм без връзки с действителността.
Добрата вест е, че някои популистки и евроскептични партии, като извънредно десните в Швеция, Франция и Германия, да не приказваме за лявата Франция, започнаха да омекотяват своите огнени апели за излизане от Европейски Съюз.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР