Лабораторно проучване предполага, че южноафриканският вариант на коронавируса може да

...
Лабораторно проучване предполага, че южноафриканският вариант на коронавируса може да
Коментари Харесай

Пфайзер: Южноафриканският вариант може значително да намали защитата на COVID ваксината

Лабораторно изследване допуска, че южноафриканският вид на ковид може да понижи с две трети отбраната посредством антитела на имунизацията на фирмите Pfizer Inc и BioNTech SE и не е ясно дали самата ваксина ще бъде ефикасен против разновидността, оповестиха двете компании, представени от Ройтерс.

Проучването открива, че имунизацията към момента е в положение да обезврежда вируса и към момента няма доказателства от опити при хора, че южноафриканският вид на ковид понижава имунизационната отбрана, допълват фирмите.

Те продължава да вършат вложения и да беседват с регулаторите за създаване на обновена версия на тяхната РНК (mRNA) ваксина или посредством слагане на двойна доза, в случай че е належащо.

За изследването учени от фирмите и Медицинския клон на Университета в Тексас (UTMB) създадоха инженерно основан вирус, който съдържаше същите разновидности, осъществени в шиповата част на мощно заразния вид на ковид, открит за първи път в Южна Африка, прочут като B.1.351. Шипът, употребен от вируса за навлизане в човешки кафези, е главната цел на доста ваксини против COVID-19, припомня Ройтерс.

Изследователите са тествали инженерно основания вирус при кръв, взета от хора, на които е била дадена имунизацията, и са открили понижение с две трети на равнището на обезвреждащи антитела спрямо резултата на имунизацията върху най-разпространената версия на COVID-19, преобладаваща в извършените в Съединени американски щати изпитвания.

Техните открития са оповестени в New England Journal of Medicine (NEJM).

Тъй като към момента няма открит индикатор, който да дефинира какво равнище на антитела са нужни за отбрана против вируса, не е ясно дали това понижение с две трети ще направи имунизацията неефективна против южноафриканския вид, разпространяващ се по света.

Професорът от UTMB и съавтор на проучването Пей-Йонг Ши съобщи, че има вяра, че имунизацията на Pfizer евентуално ще обезпечава отбрана против този коронавирусен вид.

" Не знаем какъв е минималният обезвреждащ брой на антитела. Нямаме такава гранична линия ", сподели той и добави, че подозира, че следеният имунен отговор евентуално ще бъде доста над нужното, с цел да обезпечи нужната отбрана.

Това е по този начин, тъй като в клиничните изпитвания, както имунизацията Pfizer/BioNTech, по този начин и тази на Moderna Inc обезпечават известна отбрана след еднократна доза с отговор на основаване на антитела, по-нисък от понижените равнища, породени от южноафриканския вид в лабораторното изследване.

Дори в случай че съответният вид доста понижава успеваемостта, имунизацията въпреки всичко би трябвало да помогне за отбрана против тежки болести и гибел, означи професор Пей-Йонг Ши. Здравните специалисти декларират, че това е най-важният фактор за попречване на пренатоварването на здравните системи.

Необходима е повече работа, с цел да се разбере дали имунизацията работи против южноафриканския вид, сподели Ши, в това число клинични изпитвания и създаване на корелати на отбрана - примерите за установяване на това какви равнища на антитела са защитни.

Pfizer и BioNTech обявиха, че правят сходна лабораторна работа, с цел да схванат дали тяхната ваксина е ефикасна и против различен вид на ковид, открит за първи път в Бразилия.

Moderna разгласява в сряда в NEJM сходни данни, които демонстрират шесткратно намаляване на равнищата на антителата по отношение на южноафриканския вид.

Компанията сподели също, че действителната резултатност на нейната ваксина против южноафриканския вид занапред ще се дефинира. По-рано компанията съобщи, че има вяра, че имунизацията ще работи против този вид на ковид.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР