Кюстендил. 76 жителки на община Кюстендил носят името Екатерина. Това

...
Кюстендил. 76 жителки на община Кюстендил носят името Екатерина. Това
Коментари Харесай

76 жени от община Кюстендил носят името Екатерина

Кюстендил. 76 жителки на община Кюстендил носят името Екатерина. Това оповестиха за Радио „ Фокус “ – Кюстендил от Община Кюстендил. 184 жителки на града и дребните обитаеми места носят името Катя. С името Катина са наречени 5 дами, а 123 дами носят името катерина. На 24 ноември Православната черква уважава св. великомъченица Екатерина. Тя е родена в Александрия по време на царуването на император Максимиан (IV в.). Била е щерка на Конста, някогашен цар, и майка – християнка. Запознала се е с пустинник, който я въвел във вярата. На 18 години, като безстрашна изобличителка на езичеството, я хвърлили в тюрма.

Извикали я на спор с най-първите 50 мъдреци в Египет, само че не могли да я отклонят от Христовата религия и те самите повярвали и били наказани и изгорени живи. Бита с волски жили, обезобразена, хвърлена в тюрма, Екатерина търпяла апетит, страдала и най-после я посекли с меч в 305 година. Ангел Божи отнесъл тялото й на планина Синай, където по-късно е издигнат манастир.

След повече от два века братята от Синайската обител намерили главата и едната й ръка и пренесли светите мощи в храма, който се намира в тяхната света обител. Имен ден през днешния ден честват Екатерина, Катерина, Катя, Тинка, Катина, Тина и Катрин.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР