Купол Преди римляните да усъвършенстват купола на сградите, дори най-добрите архитекти

...
Купол
Преди римляните да усъвършенстват купола на сградите, дори най-добрите архитекти
Коментари Харесай

Изобретенията на древните римляни

Купол

Преди римляните да усъвършенстват купола на постройките, даже най-хубавите архитекти на това време, са били принудени дълго да се мъчат с построяването на каменните покриви.

Дори великите архитектурни достижения, основани преди появяването на римската архитектура, такива като Пантеона и пирамидите, от вътрешната страна били тъмни и представлявали лимитирано пространство.

Римските куполи съумели да създадат постройките просторни, открити и създавали действителна визия за чувство за вътрешно пространство.

 Изобретенията на античните римляни

Оръжие

Както и доста други технологии, римското обсадно оръжие било изначало създадено от гърците, а по-късно усъвършенствано от римляните. Балистата всъщност е великански арбалет, който можел да стреля с огромни камъни, бил е конструиран от попаднало в ръцете на римляните гръцко оръжие.

Използвайки сухожилия на животни, балистите работели като пружини в великански клопки за мишки, по този метод те можели да изтласкват снарядите на разстояние до 457 метра.

Бетон

Що се отнася нововъведенията в региона на строителството, то течният камък, който е по-лек и по-здрав от елементарния камък, е най-великото създание на римляните.

Римският бетон представлявал примес от вар, пясък и вулканична пепел. Пантеонът до ден сегашен се явява най-голямото бетонно оборудване в света без арматура, което стои към този момент повече от две хиляди години.

Хидроенергията

Витрувий, кръстникът на римското инженерство, разказва няколко технологии, благодарение на които римляните употребявали водата. Обединявайки гръцките технологии, такива като зъбните колела и водното колело, римляните успяли да разработят свои мелници и турбини.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР