Култовото кино „Гео Милев” ще се върне към живот, но

...
Култовото кино „Гео Милев” ще се върне към живот, но
Коментари Харесай

Съдбата на част от сграда на БДЖ

Култовото кино „ Гео Милев” ще се върне към живот, само че не като търговски обект за продажба на облекла втора ръка, а като център за просвета и изкуства. Сградата, която е в активите на БДЖ, е извоювана на търг с скрито наддаване от пловдивската компания „ МаскАрт”.

Договорът е за наем от 5 години и обгръща два етажа от знаковата постройка наоколо до Централна гара, прецизира Trafficnews. Става дума за зрителната зала, която с изключение на салонната част има балкон и ложи, две обслужващи пространства – стая за чакащи актьори и стая за театрални служащи, фоайета, някогашният дрешник, коридорите, санитарни възли, касата.

Съдбата на кафенето и някогашния магазин за облекла, който от година стои празен, занапред БДЖ ще взима решения.

Домът на културата на железничарите „ Гео Милев” преди десетина години беше място за дейна креативна активност. Базата се ползваше от танцови сформира, имаше библиотека, разнообразни детски школи. В един интервал от време тя се ползваше и от Държавна опера-Пловдив. През 2014 година обаче Министерство на превоза, затвори Дома и отдаде пространствата чартърен. Там се настани магазин за облекла втора ръка, който последователно завладя пространствата на първия етаж.

Залата в „ Гео Милев” е една от най-големите в Пловдив – в салона има 366 седящи места, балконът – 190, а ложите – 32. Сцената е с размер от 226 квадратни метра повърхност. Докато функционираше като зала за събития, там имаше проблеми с парното и в последните години, до момента в който имаше прожекции личният състав я отопляваше с калорифери.

Очаква се новите стопани да решат най-належащите проблеми на постройката преди вътре да влезе аудитория.

" Ще създадем цялостен ремонт на залата, в това число и на инсталациите. Предвиждаме там да се играят театрални представления, да има и концерти. Надявам се да превърнем това пространство в място за просвета, каквато е била и концепцията за построяването му. Ще бъдем отворени както за частни трупи и актьори, по този начин и за институции, които желаят да покажат изкуството си в Пловдив ", сподели пред PlovdivTime Анна Бояджиева. За страдание наличната техника за кино прожекции е морално остаряла и негодна за прилагане. Това обаче не значи, че киното като род няма да има място в залата. " Ще има и кино събития, само че по различен метод ", сподели още Бояджиева.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР