Кукери представиха обичаи от цяла България и наричаха за здраве

...
Кукери представиха обичаи от цяла България и наричаха за здраве
Коментари Харесай

Кукери от цяла България наричаха за здраве и берекет в Стара Загора

Кукери показаха традиции от цяла България и назоваха за здраве и благодат в Стара Загора, където се откри Двадесет и първото издание на Фестивала на маскарадните игри.

По традиция началото бе оповестено с гръм на черешовото топче. В Стара Загора дойдоха групи от областите София, Пазарджик, Пловдив, Шумен, Разград, Сливен, Ямбол, Бургас, Варна, Хасково, на сцената се показаха и локални фолклорни трупи.
Едни от най-старите маски в маскарадни игри показаха участниците от село Александрово, община Павел баня. Интерес у публиката провокираха и група "Джумани " от Хисаря. Кукерите в нея са на възраст от 10 до 14 години, а маските им се предават от потомство на потомство.

Фестивалът се провежда от Община Стара Загора, Регионален исторически музей, Център за поддръжка за личностно развиване, Младежки общински съвет, Общество за фолклор и Народно читалище "Николай Лилиев - 2005 ". Утре журито с ръководител акад. Крум Георгиев ще разгласи тазгодишните спечелили във фестивала, съобщи Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР