Кучетата имат завидно чувство за посока. Дори на напълно непознато

...
Кучетата имат завидно чувство за посока. Дори на напълно непознато
Коментари Харесай

Кучетата се ориентират по магнитното поле

Кучетата имат забележително възприятие за посока. Дори на изцяло непознато място, нашите домашни любимци имат мистериозни способи да намерят директен път.

За първи път чешки учени откриха доказателства, че кучетата може би използват слабото магнитно поле на Земята за навигация, написа Science Alert.

Как тъкмо вършат това към момента не е ясно, само че наподобява, че те използват магниторецептор, който съществува с изключение на при кучетата, по този начин и при доста други животни, като птици и жаби, да вземем за пример. Дълго време имаше подозрения по отношение на наличието на този прикрит рецептор при кучетата, само че той в никакъв случай не беше тестван в детайли. Досега проучванията за това по какъв начин животните се ориентират и по какъв начин това е обвързвано с магнитните полета са правени в доста по-големи детайлности върху животни, само че разнообразни от кучетата.

„ Доста съм впечатлена от данните “, сподели биологът Катрин Ломан, която учи магниторецепцията при птици и костенурки.

Как са минали тестванията за магниторецептор? Изследователите са измислили неповторим способ. Използвали са GPS данни и видеозаписи от камери за да наблюдават 27 ловни кучета от 10 породи, извършващи тест в 62 разнообразни залесени места.

Между 2014 и 2017 година кучетата са минали над 600 теста - пускани са да ловуват и са се прибирали при своите стопани. Горите са били непознати, няма миризма за следене - не е имало и вятър, не е имало забележими пътеки през местостите. 

Анализирайки данните авторите откриват, че кучетата стартират да се връщат към стопаните си по един и същи метод - с 20 метрово бягане по оста север - юг, без значение къде е стоял техният притежател.

Авторите назовават ​​това „ бягане по компас “ и подозират, че това е метод кучетата да приготвят своите магнитни датчици преди да стартират връщането.

Като вземат поради всички тези променливи, създателите декларират, че ловните кучета наподобява в действителност употребяват магниторецепцията, с цел да намерят пътя назад към своя собственик.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР