Кризата от ковид създаде дефицит за служители в цял свят,

...
Коментари Харесай

Бизнесът вече не търси само талант

Кризата от коронавирус сътвори недостиг за чиновници в целия свят, макар че безработицата пораства. Компании в няколко бранша са принудени да намаляват квалификационните си условия, с цел да се оправят с казуса. Млади експерти пък поемат по тотално нов път след година на работа отвън офиса.
30 млн. по-малко работят в развитите страни през май спрямо преди пандемията
Бизнесът в развитите страни от ден на ден е обезпокоен от дефицита на работна ръка, макар че милиони остават безработни. Това е новият стопански пъзел вследствие на пандемията от ковид, който би трябвало да бъде позволен в Съединени американски щати и еврозоната. Тази обстановка е изключително изразена в Америка, където повишаването на потребителските разноски отваря опция за нови работни места, само че малко на брой са склонни да ги заемат. Броят на свободните позиции е рекордно огромен и надвишава 9 млн. В Европа безработицата стартира да понижава с разхлабване на ограниченията, само че в Англия и Германия питейните заведения и заведенията за хранене не съумяват да запълнят свободните позиции, а 5 млн. чиновници са били в насилствен отпуск единствено във Франция и Германия към края на първото тримесечие.

В тази обстановка работодателите на доктрина би трябвало да съумеят да привлекат хора, които желаят да се върнат на работа. На процедура нещата не се получават тъкмо по този начин - мениджърите на доста компании са принудени да поставят повече старания, с цел да привлекат служащи. McDonalds усилва заплатите, питейните заведения в Англия отстраняват квалификационните си изисквания; други компании заплащат на претенденти единствено с цел да се явят на изявление. Бизнес допитвания в еврозоната демонстрират, че наемането на чиновници става по-трудно. Много млади експерти пък просто се отхвърлят от скъпоплатените си работи и поемат по нов път.
Загуба на гений
Недостигът на чиновници е голяма загуба на гений. Според изчисленията на сп. Economist към месец май в развитите страни работят 30 млн. души по-малко спрямо преди пандемията, като включително се включват и чиновниците в (не) заплатен отпуск. За да се подтикват трудовите пазари, специалистите считат, че държавните управления е нужно да вземат поради три фактора: заплати, миграция и самообладание.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР