Платеният служебен отпуск не е даденост в много страни по

...
Платеният служебен отпуск не е даденост в много страни по
Коментари Харесай

„Тиха ваканция“ или защо милениалите не взимат отпуск

Платеният длъжностен отпуск не е даденост в доста страни по света, изключително в Съединените щати. Оказва се обаче, че даже американците да ги получат от своите работодатели, те не ги употребяват.

Проучване на Harris Poll измежду американците демонстрира, че болшинството – 78% от чиновниците в Съединени американски щати не вземат всичките полагащи им се дни отпуск. Така дават отговор главно представители на милениалите и поколението Z.

Американската компания за пазарни изследвания и разбори изяснява, че по-младите чиновници не желаят отпуск, тъй като изпитват напън да съблюдават крайни периоди и да бъдат продуктивни в подмяна на дадените дни, както и тъй като не желаят да наподобяват мързеливи от обстоятелството, че употребяват своя отпуск.

Но това не значи, че те не си взимат почивки. Просто не споделят на мениджърите си.
„ Тихата почивка “
Всеки четвърти от 10 американци споделя, че си прави почивка без да оповестяват това. С други думи – посещават разнообразни места и се любуват на нови гледки, до момента в който „ мърдат мишката си “, с цел да покажат интензивност в платформите за връзка като Slack или Microsoft Teams. Те даже насрочват известия в извънработно време, с цел да основат усещането, че работят изключително.

Изследователите изясняват, че до момента в който поколението Z е по-вокално и споделя това, което не му харесва на работното място, милениалите сами намират салдото сред работата и персоналния живот.
Капанът на неограничения отпуск
Изследователите поучават мениджърите да създадат процеса по взимане на отпуск натурален и неналожителен и също по този начин да изискват от чиновниците си да взимат несъмнено количество отмора.

Неограниченият отпуск не е безусловно решението. Служителите, които получават 11 до 15 дни всяка година, са по-склонни да ги употребяват, само че има забележителен спад, когато хората получат 16 или над 16 дни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР