Олимпийските игри в Москва са сред най-успешните за българския спорт

...
Олимпийските игри в Москва са сред най-успешните за българския спорт
Коментари Харесай

Истории от Олимпийските игри брой 29

Олимпийските игри в Москва са измежду най-успешните за българския спорт с 41 медала, като осем са първенците. Трима от нашите златни медалисти са борци - Валентин Райчев, Исмаил Абилов и Георги Райков.

Рекордните осем противници за три дни. Осем победи, три от тях - с туш. Българският герой Валентин Райчев е един от най-изненадващите олимпийски първенци в Москва`80. Той победи в категория 74 кг на свободния жанр, без да е печелил купа и даже орден от международно или европейско състезание.

Георги Райков печели орден от всяко огромно състезание, на което взе участие. В руската столица побеждава в три от четирите си срещи след дисквалификация на противниците му, като носи първа купа за българската класическа битка от 8 години.

Исмаил Абилов е образец по какъв начин мощната воля и религия може да те изведе до върха. През 1977-още в първата среща на международното състезание получава тежка травма на ръката. Отнема му две години, с цел да се възвърне. Връща се чак през 1980-та. В олимпийския край Исмаил Абилов смазва съпротивата на унгареца Ищван Ковач, като реализира туш единствено за 108 секунди и победи с купата.

В поредицата “Истории от Олимпийските игри ” представяме българските спортни герои. На тримата “златни ” борци от Москва`80 е отдаден следващият епизод от предаването. Ще ви разкажем още за незабравимия Атанас Комшев. Той печели олимпийска купа в убийствената конкуреция на категория 90 кг. в класическата битка в най-успешната за страната ни олимпиада - Сеул`88. Автомобилна злополука лишава живота му, когато е едвам на 35.

Флорънс Грифит-Джойнър остава в олимпийската история с феноменалното си показване през 1988 година, а върховете й в спринта са годни и до през днешния ден. Тя печели 3 златни, 1 сребърен орден и слага два върха на планетата. Точно 10 години след феноменалния си триумф в Сеул, през септември 1998-ма, Флорънс Грифит-Джойнър напуща ненадейно този свят едвам на 38.

Прелюбопитна тематика от българската олимпийска история са няколкото двойки близнаци, които показват страната ни в разнообразни интервали и издания на игрите. Единствените, които печелят медали са Владислава и Галина Танчеви - част от изключителния български отбор, окичил се с бронзови оценки в Атина 2004 година. Кои са останалите описваме в следващия епизод на “Истории от Олимпийските игри ”, в който още веднъж са употребявани фрагменти от видео архива на МОК.

Не пропускайте следващия трогателен роман в поредицата “Истории от Олимпийските игри ”, илюстриран с неповторими фрагменти от архива на Международния олимпийски комитет!

Гледайте поредицата всяка неделя от 13:15 ч. по Българска национална телевизия 1!



Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,

Гледайте НА ЖИВО спорт гратис на:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР