Криво наредени бордюри, по-тънък асфалт на пътната настилка, който се

...
Криво наредени бордюри, по-тънък асфалт на пътната настилка, който се
Коментари Харесай

5-те милиона лева, които вкараха европрокуратурата в Бойчиновци

Криво подредени бордюри, по-тънък асфалт на пътната настилка, който се рони, отворени шахти и незавършени ремонтни действия в продължение на три години. Такава картина в центъра на Бойчиновци сподели следствие на уеб страницата glasnews.bg в средата на януари тази година. Това бяха резултатите от осъществяването на плана на общината от област Монтана за ремонт на пътната мрежа за 5 млн. лева с европейски средства по програмата за развиване на селските региони.

Десет месеца след излъчването на този репортаж, със случая се зае европейската прокуратура в София. Общински съветници от Бойчиновци описаха пред " Капитал ", че на 23 ноември, когато се е провеждала сесията на общинския съвет, европрокурорите дружно с служители на реда от основна дирекция " Национална полиция " са обискирали четири кабинета в общината, сред които този на кмета Светлин Сретениев и зам.-кмета Таня Петрова. От известието на прокуратурата стана ясно, че те проверяват обстоятелството, че макар многократното удължение на крайния период, планът по този начин и не е приключен.

" Капитал " потърси за коментар кмета на Бойчиновци, само че той по този начин и не отговори на мобилния си телефон.

Заради фрапантното закъснение на осъществяването на плана от Държавен фонд " Земеделие " (ДФЗ) постановиха финансова промяна на общината в размер на половин милион лв.. Проектът се извършва от консорциума " Пътища Бойчиновци 2019 ", в който има две сдружения - " Инфракънстракшън " и " Трейс БГ ". Големият строител обаче сподели пред " Капитал ", че от дълго време се е отдръпнал от сдружението и не взе участие в плана.
Реклама
Местни политици свързват избора на реализатор с подкрепи от страна на депутата от Движение за права и свободи Димитър Аврамов и околните му връзки с кмета Сретениев. Той завоюва за четвърти път кметския избор в Бойчиновци, като беше повдигнат от обединението " Заедно за мощна община ", формирана от партиите " Зелен съюз " и " Републиканци за България " на Цветан Цветанов, само че съгласно локални политици въпреки че публично Движение за права и свободи не го е подкрепило, в предизборната му акция интензивно е взел участие и Аврамов. В предходните си три мандата Сретениев е предаван за кмет от разнообразни политически сили - РЗС на Яне Янев, ГЕРБ и " Българска нова народна власт ". Самият Аврамов също е самобитен политически бродяга - минал през ГЕРБ, чийто народен представител е в 41-вото Народно заседание, а преди да премине към Движение за права и свободи, за малко през 2015 година е в управителните органи на свързаната с Христо Ковачки партия Български либерален център.
Вторият рейд на европрокуратурата в локалната власт
От офиса на европейската прокуратура в София оповестиха за следствието си за евентуална корист с европейски средства по плана за ремонт на пътната мрежа в община Бойчиновци пет дни по-късно - във вторник 28 ноември.

В рамките на следствието европрокурорите дружно с националната полиция са направили обиски в постройката на кметството в общината, както и в офисите на сдруженията, които правят ремонта на пътищата.

" Претърсванията са станали на голям брой места в България, в това число в обекти на компании, участващи в строителните действия, както и в администрацията на община Бойчиновци. Иззети са голям брой документи и са разпитани очевидци ", се споделя в известието на пресслужбата на ръководената от Лаура Кьовеши институция.
Реклама
Това е второто следствие на европейската прокуратура за корист с европейски средства в локалната власт, откакто при започване на август беше задържан и след това освободен под парична гаранция от 10 хил.лв. кметът на община Генерал Тошево Валентин Димитров по отношение на следствие за корист с европейски средства по план за саниране на жилищни здания. На локалните избори през октомври той се кандидатира още веднъж на поста и завоюва вота още на първия тур с внушителна преднина пред съперниците си.
Анексите към публичната поръчка
В случая с Бойчиновци става въпрос за план за рехабилитация и реорганизация на общинската пътна мрежа по Програмата на Европейски Съюз за развиване на селските региони в интервала 2014-2020 година на стойност 5 млн. лева без Данък добавена стойност. Три милиона са преведени предплатено.

Договорът на общината за осъществяването на плана с консорциума " Пътища Бойчиновци 2019 " е подписан при започване на февруари 2020 година, само че осем месеца по-късно е изменен посредством анекс като в оповестеното в изменение на параметрите на публичната поръчка се споделя, че е позволената техническа неточност при вписването на периода за осъществяването на плана и той се удължава, като приключването му би трябвало да стане не по-късно от началото на юли 2022 година В началото на 2023 година е направена още една смяна в крайния период за привършване на ремонтните действия като той още веднъж е продължен - до началото на март тази година. През април обаче този период за следващ път е изменен и към този момент е избран на 22 декември 2023 година

Според европейската прокуратура планът, който включва ремонт на пътищата сред Бойчиновци и селата Мърчево, Портитовци, Бели брег и Кобиляк, както и още към 11 км от общинската пътна мрежа, е трябвало да бъде осъществен за 36 месеца от датата на сключване на контракта. " Към днешна дата няма данни контрактуваните действия да са изпълнени, нито планът да е завършил ", се споделя в известието на европейската прокуратура.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР