Кривата на доходността в САЩ е най-дълбоко обърната в тази

...
Кривата на доходността в САЩ е най-дълбоко обърната в тази
Коментари Харесай

Основен индикатор при облигациите сочи за дълбока рецесия

Кривата на доходността в Съединени американски щати е най-дълбоко обърната в тази си част, която исторически не е давала подправен сигнал за идна криза за повече от половин век данни, написа MarketWatch.   Това е спредът сред доходността на 10-годишните и 3-месечните държавни скъпи бумаги, който беше към минус 155,8 базисни пункта към сряда. Причината е че 3-месечният лихвен % е 4,796%, което е много над 10-годишния му аналог от 3,295%. Голямата разлика е сигнал за евентуална " дълбока криза ", съгласно Кембъл Харви, професор от университета Дюк, който е пионер в потреблението на спреда като знак за бъдещия стопански напредък.   Страховете от криза още веднъж са на фокус, откакто данните от тази седмица дадоха нови доказателства, че едногодишният цикъл на повишение на лихвите от Федералния запас най-сетне оказва въздействие върху пазара на труда.    Докато волатилността на пазара на облигации се намали през последните три седмици, проблемите с ликвидността и опасенията за евентуална рецесия с тавана на дълга в Съединени американски щати не престават са проблем за съкровищните бонове и да изострят придвижванията на пазара, съгласно Том ди Галома, ръководещ шеф на компанията за финансови услуги BTIG.   Спредът сред 10-годишната и 3-месечната рента е на надалеч по-отрицателна стойност, в сравнение с беше в навечерието на финансовата рецесия от 2007-2008 година Както и в края на 80-те години, когато Фед тласна лихвените проценти над 8% - 9%.   Размерът на настоящата инверсия " е изумителен ", съобщи Харви в сряда. " Мащабът на инверсията може да бъде непосредствено обвързван с огромно закъснение на икономическия напредък, а моделът предвижда дълбока криза ", прибавя той   Спредът, който нормално е предизвестие за криза в идващите 6 до 18 месеца, падна под нулата за първи път през октомври.

Първоначално проф. Харви таеше вяра, че Съединени американски щати могат да избегнат стопански спад. Миналия декември той сподели пред MarketWatch, че знакът може да изпраща " подправен сигнал " и че мекото кацане е по-вероятно.   Но това беше преди Федералният запас още веднъж да увеличи лихвите през февруари и март, а банковата система беше първият действителен бранш, който пострада от дълбоката инверсия на кривата на доходността. Паричната политика " отиде прекомерно надалеч и си играе с огъня ", споделя в този момент Харви.    Кривата на доходността е линията, която изобразява разликите в доходността във другите интервали на падеж на дълга. Обикновено е възходяща, т.е. по-краткосрочните лихви са по-ниски от дълготрайните. Нормално е вложителите да изискват награда, когато поемат по-дългосрочни опасности. По-плоската крива може да алармира за опасения по отношение на икономическите вероятности. Обърната крива, при която краткосрочната рентабилност е над дълготрайната се приема за сигнален знак.

Инверсията на кривата има значение по редица аргументи.    Една от тях е, че тя прекатурва бизнес модела на банките, които вършат пари, като отпускат дълготрайни заеми при по-високи лихвени проценти, от тези които заплащат по краткосрочните депозити. Обърната крива на доходността оказа помощ за потъването на калифорнийската банка Silicon Valley Bank през март. " Нямам визия какъв брой още банки са изложени на риск поради политиката на Фед, само че се надявам, че те знаят ", споделя проф. Харви.   В сряда доходността по държавните скъпи бумаги падна, откакто по-слабото от предстоящото нарастване на работните места в частния бранш за март ускори опасенията за положението на пазара на труда.    Междувременно главните американски борсови показатели също приключиха на по-ниски равнища.

Дейвид Ганьон, ръководещ шеф и началник на търговията с американски държавни скъпи бумаги в Academy Securities, разяснява, че пазарът наподобява претегля два " рискови сюжета ".   " Пазарът на облигациите демонстрира че вложителите виждат сериозен риск стопанската система да попадне в криза ", прибавя Ганьон за MarketWatch.  " Инвеститорите в акции обаче не са обезпокоени от това, тъй като Фед ще би трябвало да обърне курса по време на криза. Вместо това те се опасяват, че в случай че стопанската система не влезе в криза, това би предиздвикало централните банкери да продължат с покачването на лихвите.   Инверсията на спреда сред 10-годишните и 3-месечните лихви демонстрира че пазарът на облигации чака твърдо кацане на което Фед ще би трябвало да реагира нападателно ".
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР