Критичният за главния прокурор Иван Гешев месец май, започнал с

...
Критичният за главния прокурор Иван Гешев месец май, започнал с
Коментари Харесай

Гилотина за ГЕРБ! Иван Гешев остава на поста още 6 месеца

Критичният за основния прокурор Иван Гешев месец май, почнал с гърмежа до автомобила, с който пътува на 1 май, завърши през вчерашния ден, само че въпросите, които последваха към момента не са. Точно месец по-късно пленумът на Висшия правосъден съвет (ВСС) ще заседава по настояването на шестима членове на прокурорската гилдия за предварителното му премахване. Причината – данните, изнесени от шеф на Националната следствена работа (НслС) Борислав Сарафов, че основният прокурор се е месил с персонални разпоредби по следствието на гърмежа като е изпратил на мястото на случая израелски специалист, написа „ Дневник “.

През май бяха инициирани две процедури за премахване на основния прокурор – първата е отворена и точно тя ще бъде обсъждана в четвъртък (1 юни), а втората към момента не е открита и следва съветът да разиска дали е позволена. През май Софийската градска прокуратура стартира и инспекция по сигнал на Борислав Сарафов, по която Гешев бе свикан и разпитан.

Взривът и последвали събития провокираха разтърсвания освен в правосъдната власт, само че и на политическия терен. Парламентът скоростно одобри дефинитивно на две четения в рамките единствено на две седмици ремонти, с които се вкарва механизъм за дейно следствие на основния прокурор и неговите заместници – законодателство, за което Европейският съд по правата на индивида в Страсбург сочи като основно и изчезнало в България още от 2009 година с решението по делото „ Колеви против България “, а редица Европейски институции го напомнят всяка година в постоянните си отчети.

Сега за измененията гласоподаваха и ГЕРБ, и Движение за права и свободи. А водачът на ГЕРБ Бойко Борисов непосредствено съобщи, че настояването на имунитета му, е цената, която плащал за правосъдната промяна.

Месецът стартира с гърмежа до Гешев и приключи с обвинявания и търсене на някогашния началник на следствието Петьо Петров – Пепи Еврото, попадал до момента в групата на „ недосегаемите “. В последните дни на май прокурорската интензивност доближи такава активност, въпреки и единствено по няколко проблема, че е мъчно да се реши дали това е кулминационната точка или единствено началото. Както и до каква степен процесите ще са оздравителни или тече следващото „ прегрупиране “ по определението на Сарафов в телефонен диалог с Гешев, изминал евентуално от основния прокурор към жълто издание.

Независимо от всички незабавни дейности за промяна на основния прокурор, които другите институции започнаха, Гешев евентуално остава на поста си най-малко още половин година. Освен в случай че не се окаже, че е размислил за оставката си по-рано.

Причините за това са няколко. Само до преди година Висшият правосъден съвет (ВСС) нямаше правила, по които да стартира въпросната процедура, само че те бяха признати около предходните две претенции за отстраняването му през 2021 и 2022 година от двама министри на правораздаването – проф. Янаки Стоилов и Надежда Йорданова.

Самата процедура е огледална на тази по избора му и може да продължи повече от 6 месеца като е планувана опция за чуване както на Гешев, по този начин и на други свързани представители на институциите. Главният прокурор има и право да апелира решенията на кадровия орган пред съд и всички индикации демонстрират, че ще го направи, в случай че се събере задоволително болшинство за предварителното му премахване. Освен това, Висш съдебен съвет не може да освободи от поста Гешев, без декрет на президента Румен Радев, който от своя страна има право да върне процедурата още веднъж в съвета за ново разглеждане, в случай че сметне за основателно и се стимулира.

Реклама

Междувременно президентът Радев към момента не е обнародвал в „ Държавен вестник “ решението на Народното събрание, с което бе въведен механизма за следствие на основния прокурор. Това можеше да се случи още на 30 май, само че по информация на „ Дневник “ настройката на президентът е измененията да се огледат добре и да се съблюдава 15-дневният период, който има по Конституция. Има опция и да върне признатите промени за ново разглеждане в Народното събрание, което ще завърти отначало процедурното колело там.

Паралелно с това Гешев е много деен и разгласи непосредствено, че няма да подаде оставка като я скъса демонстративно и за тежест добави, че „ не бяга, а се бие “.

Дори и в отпуск, който твърди, че е пуснал поради настояването за предварителното му премахване той е изключително деен. През последните дни от отпуската си Гешев организира серия от срещи в качеството си на основен прокурор, за които има обществена информация, съпроводена от фотоси на формалния уебсайт на институцията с прокурори в страната.

В допълнение към обиколките в страната и конференциите, на които показваше есемеси и пускаше записи на диалози с членове на правосъдния съвет, основният прокурор потърси отбрана и от Конституционния съд, към който насочи и искане за пояснение на три въпроса като главният от тях е дали може Висш съдебен съвет с изминал мандат да го в профил.

Този състав на съвета работи отвън мандата си от октомври м.г., защото Народното събрание не избра и въобще не стартира процедура за избор на членове на парламентарната квота – съдии и прокурори.

Иван Гешев изиска и пояснение на въпроса дали Висш съдебен съвет въобще може да упражнява функционалностите си, както и дали е възможно да се образува нов съвет единствено с определените предходната година членове от правосъдната квота и „ тримата огромни “ – ръководителите на висшите съдилища и основния прокурор. Конституционният съд от своя страна няма наложителен период, в който би трябвало да се произнесе и това зависи напълно от преценката на магистратите, само че практиката демонстрира, че междинният период е до половин година.

На съвещанието на пленума на правосъдния съвет на 1 юни (гледайте онлайн в „ Дневник “ през деня) се чака да бъде прегледано всъщност първото искане на шестима членове на прокурорската гилдия за премахване на основния прокурор Иван Гешев с претекст, че е уязвил престижа на правосъдната власт със своите дейности около следствието за гърмежа към автомобила му от 1 май, само че дали ще се стигне до гласоподаване и изговаряне към момента не е известно, защото съветът може (подобно на предходните две претенции от 2021 и 2022 г.) да реши да сплоти процедурите в една.

Искането на Гешев за тълкуването на Конституцията по поставените от него въпроси също може да окаже въздействие, защото Висш съдебен съвет може да замрази процедурата за незнаен интервал от време до изчакване на решението на Конституционния съд като се позове на член от Административнопроцесуалния кодекс (АПК), който планува прекъсване на всички висящи производства до окончателното изговаряне по проблема.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР